ett värdigt liv

Just nu läser jag en bok. Den är väldigt speciell: huvudpersonen är en cp-skadad kvinna som inte lämnat sin säng på 30-år och hon kan varken gå eller prata utan kommunicerar genom att blåsa fram ord på en dataskärm. Hennes huvud är kraftigt deformerat och får hennes vårdare att rygga vid första åsynen. När de tror att hon inte ser eller hör pratar de om henne. De undrar högt vad det är för liv hon lever, tycker att det inte är värdigt en människa utan att det vore bättre om hon dog. Hon håller inte med, hennes liv är inte mindre meningsfullt än deras meningslösa tillvaro.

När vi åldras dör hjärnceller. Kroppen förtvinar, musklerna förlorar sin ork och skelettet sin styrka. En del vet inte längre vad de själv heter eller är förmögna att göra något så grundläggande som att torka sig när de vart på toaletten eller föra en gaffel mot munnen. På en del kan man  tydligt se hur olyckans fåglar bygger bo i deras glesa hår, hur de sakta inlindas i omedvetenhet, glömska och ensamhet. För vem vet vad som pågar i huvudet på den som inte längre kan yttra sina känslor, tala om sina behov?  Vet man om att ens ögon dag för dag minster sin medvetenhet, att man inte längre känner igen sin familj, har glömt hur man använder telefonen eller byter TV-kanal och därför plågas av det där TV-programmet som man ogillar så mycket? Eller är man skonsamt omedveten om vad som håller på att ske? Förstår man inte att i samma takt som ens kropp skärmar av en från sitt gamla liv gör också ens hjärna det?

Vad är ett värdigt liv? Är ett liv där man är bunden till sängen och inte kan kontrollera så mycket som en muskel i sin egen kropp trots att man i huvudet är helt klar? Är det värdigt att bli så gammal att man inte längre är medveten om ens omgivning, att hållas vid liv trots att man så tydligt redan levet det liv man önskar och inte längre ser någon mening med att fortsätta det? Är det värdigt att inte känna igen sitt barnbarn och behöva hjälp med något så enkelt som att värma sin egen mat? Vem har rätten att döma och rätten att avgöra vad ett värdigt liv är? Alla läkare som som har som uppdrag att hålla liv i tomma skal? Jag vet inte.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0