the coldness

Jag pratade men en kille i min klass ifrån Stockholm igår. Vi pratade om förra åretsvinter och hur det påverkade oss. Eftersom han bor i Stockholm vann han så klart i syndhets-skala eftersom de inte är vana vid snö (Eh, Stockholm ligger i Sverige va?). Iallfall så tyckte han att det var löjligt att folk pratar om global uppvärmning när det tydligen bara blir kallare och det fick så klart igång mig. Jag skulle försöka förklara vad anledning till fjolårets extrema kyla orsakades av och kunde så klart inte förklara eftersom jag inte hade så stor koll, vilket så klart inte övertygade "förnekaren" det minsta. Så viola, här är förklaringen, så nu kan ni berätta för alla som förkastar klimatförändringen som en otrolig korruptionsidé på grund av detta. Spännande va? Ut och sprid budskapet!

Sen december 2009 har ett särksild väder fenomen hållit i sig i nord Europa. Den så kallade Nordatlanstiska Oscillationen (som är ett klimatfenomen som förekommer i Nordatlanten som påverkar klimatet främst under vinterhalvåret) gick i december i fjol in i en negativ fas vilket innebär att kall luft från polartrakterna kommer ner över oss. (Men vi skola icke beklaga oss över detta, om luften skulle komma från Sibirien istället vilket inte är helt otänkbart skulle  det bli en ännu värre vinter!) Detta är den längsta tid de senaste 40 åren som detta fenomen hållit i sig och det är oklart varför det uppstår och det kan vända när som helst och gå över i en positiv fas vilket skulle ge oss milda, och på vissa håll, snöfria vintrar.

Om man betrakar jorden uppifrån Nordpolen kan man se att en viss mängd kallluft rör sig runt denne. En viss mängd kalluft "tippar ner" över Europa och Nordamerika. Förra vintern var vintern i Nordamerika ovanligt mild och i Europa ovanligt kall och detta just för att mer kalluft "tippade ner" över Europa än Nordamerika.

Detta är inget fenomen som uppkommit på grund av klimatförändringen och man vet ännu inte hur det globala uppvärmningen kommer att påverka detta klimat-fenomen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0