Tradera i våra hjärta

Tyckte att jag behöve uppdatera garderoben lite och gjorde en raid på tradera, resultatet lyder:
 • Byxor 20 kr
 • Klänning 105 kr
 • Kofta 29 kr
 • Bolero 39 kr
 • Bolero 2 kr
 • Linne 12 kr
 • Klänning 45 kr
 • Kortärmad kofta 7 kr
Och jag behövde inte ens släpa mig runt olika affärer. Synd att man inte kan köpa mat på tradera!!

Earth hour

Mina känslor gentemot denna klimatmanefestation är tudelade. Å ena sidan tycker jag att det är superbra å andra sidan stör mig tanken på alla runt om i världens som tror att de gjort något oerhört stor bara de släcker ljuset för en timma. Earth hour syftar till att uppmärksamma klimatproblemet och att det spar enerig är bara bra. För det behöver uppmärksammas, åh vad det behöver uppmärksammas. Och för varje människor som "väcks" av  denna manifestation och börjar ändra om sina levnadsvanor är en framgång. Men resten av världen som släcker ner för en timme men dagen efter kliver upp, äter sin skinksmörgås, tar bilden till skolan/jobbet, äter en burgare till lunch och avrundar dagen med att införskaffa en ny topp och kommer hem och tänder fönsterlampan men fortfarande känner sig som världens miljöhjälte för den fnuttiga timmen hon/han släckte ner föregående dag. Denna bit retar mig nåt så brutalt mycket. Det är bra att det uppmärksammas, flera sådana hära manifestaioner tack, men vi behöver också verktygen för att ställa om. Jag önskar att våra politiker kunde ta sig i kragen, inse att tillväxt inte är lösningen på problemet och gå in för att rädda klimatet, människor, djur och växter och inte bara se till att vi kan försätta leva i lyx och överflöd. Vi behöver inte ta bilen till brevlådan, vi behöver inte ens hälften av de kläder många av oss har, vi behöver inte äta kött varje måltid och vi behöver absolut inte handla hos företag som Mc Donalds som helt obehindrat plöjer ner regnskog. Jag äter inte längre annat kött än vilt och naturbeteskött, mitt nyårslöfte i år att att inte köpa nya kläder utan på second hand och med undantag av en BH har jag lyckats och kommer fortsätta göra det. Om jag kan kan alla. Gör en insats, rädda framtiden!

Söka jobb

Jag hatar att söka jobb. Det tar alltid så lång tid och leder aldrig någonstans. Bläää! Kan inte någon bara dela ut dem?

Rosa moln och sockervadd

Just nu är livet så perfekt att jag nästan känner mig lite hög på det- trots den stundande tentan. Det känns som att livet har så mycket att erbjuda, som att jag har så många möjligheter. Jag och Algot tänker på Nya Zeeland och jag drömmer om Afrika, mitt hår är nyfärgat, klippt och grannt och snart är det påsk och då får jag träffa alla mina vänner och äta massa mat. VÅREN ÄR HÄR! Här blommar det för fullt på vissa håll, solen ligger rakt på vår balkong och steker  jag bara väntar på att vi ska möblera den och mamma och pappa ska hämta sin nya valp idag. Allt är som rosa moln och sockervadd.

Apornas planet och Twilight

Jag och Algot har sett vår tredje apornas planetfilm och pratar om hurvida vi ska se resten eller inte.

Algot: Man vill ju se dem för att se hur de blir.
Jag: Ja, om inte annat bara för att säga att man har sett dem. Vi kommer ju få fredspris eller nåt.
Algot: Nej, det får man om man har sett Twilight utan att ha dödat någon.

Knoppbristning


sommarlängtan


Gamla godingar

Det som gömms i snö kommer upp i tö.


10 tips för att handla mer miljövänligt

1. Närodlat bidrar till kortare transporter= mindre utsläpp. Fundera på om du verkligen behöver de där bananerna eller går det kanske lika bra med svenksa äpplen?

2. Köpa mat efter säsong.
Tomater odlade i Sverige under vinterhalvåret är mer skadligt för miljön än tomater som odlats i Spanien och fraktats till Sverige eftersom växthusen slukar energi. Här får du lite tips om säsongsodlad mat.

3. Köp kravmärkta produkter.
Då kan du vara säker på att du varan inte producerats med hjälp av konstgödsel som är en stor miljöbov.

4. Undvik kött (som blivit utfodrade med foder från Sydamerika).
Produktionen av det fodret kräver stora arealer till kostnad av regnskog, har fraktats långt och hade kunnat bli mat åt ett svältande folk. Faktum är att köttindustrins totala klimatpåverkan är 18% (jämför med transportsektorn som är 16%). Försök istället köpa naturbeteskött eller viltkött som ätit föda från närområder, eller åtminstonde Sverige. Om du inte har möjlighet till detta: välj vegetariskt.

5. Material. I vad ligger din mat? Pappförpackningar är bättre för miljön eftersom plastförpackningar innehåller olja. Något att också tänka på är om du kan återvinna förpackningen.

6. Undvik frysta produkter. Många gånger är det billigare med exempelvis frysta grönsaker. Men transporten av dessa är energikrävande och även förvaringen. Försök köpa färskvaror.

7. Hur ser förpackningen ut? Ligger bönorna i en konservburk eller i en tetra-pakförpackning? Vid frakten av "fyrkantiga" förpackningar får man med flera än vid transporten av konservburkar eftersom det inte blir lika mycket luftutrymme.

8. Köp varor i sin "grundform". Köp hellre mjöl och baka ditt eget bröd och juicekoncentrat som du späder ut hemma än färdig juice. Det sparar både på resurser och transporter.

9. Ta med egna påsar. Köp eller sy dina egna eller återanvänd gamla. Tänk på hur mycket material det går åt till att tillverka påsar i fall alla 9 miljoner svenskar tar en ny påse varje gång hon/han handlar.

10. Försök cykla eller gå till affären. Om detta inte är möjligt försök åka kollektiv eller samåk med någon annan eller storhanla så slipper du åka till affären lika ofta.


Astrid Lindgren och associationsförmåga

Jag: Jag är sugen på att se Ronja Rövardotter. "All makt åt Tengil vår befriare".
Hanna: Du är sugen på att se Ronja Rövardotter och du drar citat från Mio min Mio.
Jag: ... Det där var från Bröderna Lejonhjärta.

Nödvändigt vetande om den alldeles fantastiska Natalie

Jag har insett att min senaste kyss… Förmodligen inte var så bra för motparten med tanke på att jag hade bettskenan på mig.
Jag lyssnar på…
just nu Markus Krunegård. "Du är som ett gammalt skämt - Du tappa nåt!- Vaddå? -Farten!"
Du mår bäst när du…
Skrattar så mycket att jag inte får luft.
Stockholms bästa stadsdel är…
Rosas soffa.
Jag pratar…
för mycket och för högt.
Jag älskar/tycker om…
människorna i mitt liv, mat, godis, musik, festivaler, resa.
Min bästa vän(ner) är…
Finnejävlar, lesbiska och en dalmas. Lyckost mig va? ;D
Min första riktiga kyss… jadu..
Jag avskyr när folk frågar…
"är du en MILF?"
Kärlek är… ett måste för lycka. Och då lika gärna platonisk kärlek som den mellan ett förälskat par
Någonstans, tänker någon… jag vill ha mat.
Jag kommer alltid att vara…
mig mig och mig.
Jag är hemligt förälskad i…
just nu skulle väl det vara Håkan Hellström. Men säg inget till Algot!
Sist jag grät var…
imorse när jag kollade på nyheterna. Börjar bli lite av en morgontradition.
Min mobiltelefon är…
röd som mens.
När jag vaknar på morgonen… vill jag stanna tiden för ett par timmar och ta igen förlorad sömn.
Innan jag går och lägger mig…
borstar jag tänderna, tvättar ansiktet, borstar bettis, sätter in den, tvingar Algot att mysa (när bettskenan sitter i. hehehe)
Just nu tänker jag på…
att jag vill kissa.
Bebisar är…
mulligt gulliga och något jag vill ha en timme om dan.
Homosexuella är…
homosexuella?
Blondinbella är…
en pretantiös äckligt människa som har ett oförtjänat gott rykte.
Ikväll ska jag…
söka jobb.
I morgon kommer jag… att kolla på "Är du smartare än en femteklassare". Pensionärsvarning på Thomsonsväg 34B.
Jag vill verkligen…
åka till Afrika.


RosengårdMina nya glasögon?

Idag var jag och gjort syntest och började titta lite på nya glasögon. Eftersom specsavers är så jävla bäst kommer hela paketet med syntest+bågar+glas gå på 1090 spänn! Helt amazing alltså. Och ännu bättre är att det är 2 till priset av 1 så jag har med mig två stycka hem på prov nu. Den översta  har bestämt mig för men den nedersta bågen är jag lite mer skeptiskt till. Jag vill ha en tunnaren  men den känns inte helt hundra ändå. Så mina vänner, what's your opinion? Alltså, de översta SKA jag ha, de understa vet jag inte om ja vill ha och ska i så fall byta dem mot ett annat par. 2 för 1! (:Katastrofen i Japan

Imorse när jag vaknade satte jag mig och kollade på nyhterna när jag åt frukost. Det var nog först då jag insåg vad det egentligen var som hade hänt i Japan och det gjorde så ont i mig när jag såg alla människor som letade efter anhöriga och alla hem som var förstörda. Som jag har förstått så är det jävligt dyrt att jordbävningsförsäkra ett hus i Japan så nästan ingen har råd med det och därmed är människor vars hus förstörda numera hemlösa. Jag tänkte på alla barnen som blivit föräldra lösa och på alla föräldrar som mist sina barn. Det var en tonårskille som mist hela sin familj och ett äldre par gick runt i ruinerna och letade efter sin son fortfarande med hoppet om att han skulle vara i livet fyra dagar efter tsunamin. Matlagren börjar ta slut, människor sover ute i minusgrader och många är traumatiserade och allt detta med hotet om härdsmälta i bakgrunden och fortfarande färska minnen från vad radioaktiv strålning kan orsaka med tanken på atombomberna som släpptes över Hiroshima och Nagasaki. Jag tycker att allt detta är så jävla hemskt helt enkelt så jag  bestämde mig för att göra det lilla jag kan och skänkte 200 kr till Röda Korsets katastrofhjälp i Japan. Förhoppningsvis kommer det hjälpa någon.

Vad vore jag utan dina andetag?


Rädda framtiden- NEJ TILL KÄRNKRAFT

Nu i dagarna har kärnkraftdebatten blossat upp igen men tanke på det som händer i Japan och efter att ha läst många dumma men även bra (fast mest korkade) argument rörande kärnkraften känner jag att min lilla bägare har runnit över. Hej Sverige, hej Europa, hej världen och hej alla kärnkraftdyrkare: VAD FAN TÄNKER NI MED? Inte ens när ni har beviset för hur farligt kärnkraft egentligen är rakt under era snoriga näshålor vägrar ni inse det. "Det är bättre är kolkraften, mindre bli skadade". "Alla miljömuppar borde vilja ha kärnkraft eftersom det är en ren energikälla" "Om man är emot kärnkraft är man emot klimatet" och bla bla bla. Och det värsta är att dessa människor inte reagerar när man försöker argumentera med dem, jag är slängt upp säkert 1000 argument mot kärnkraft men det enda de tjatar på om är kolkraft och etanol. Och etanol är faktiskt en helt annan debatt!

Varför är jag så hett emot atomenergi då? Det ska man väl egentligen inte behöva förklara, för mig är det självklart att man är det men eftersom omvärlden gång på gång bevisar hur korkade den egentligen är kan jag inte förvänta mig att få medhåll från alla mina medmänniskor i denna fråga heller. Om man följer vad som skrivs på denna sida blir kärnkraftens  farlighet extra påtagligt. Ett flertal reaktorer i Japan hotas av härdsmälta vilket är samma sak som det som hände i Tjernobyl. Men som alla kärnkraftdyrkare säger: detta kommer inte bli samma sak som Tjernobyl för det var ett osäkert experiement som ägde rum då och denna gång är kärnbränslet inneslutet. Ja men det är ju jättebra, då kommer det alltså inte bli lika allvarligt som Tjernobyl. Fan vad bra. För om skadan av det som hände där i Ukraina ens var en tiondel så utbredd som den faktiskt blev skulle jag vilja kalla det för en katastrof i vilket fall. Och nu är det Japan vi pratar om, ett pytte litet land med jätte många människor, alltså jättehög befolkningstäthet. Tokyo som ligger 25 mil från kärnkraftsverket har uppmätt för höga strålningshater nu men det är inget att oro sig för. Lite radioaktivitet har väl inget dött av? Eller? Jo men just ja, det är ju faktiskt det människor har. I strålningssjuka, cancer och så vidare. Fast det är väl inget lite nässpray inte kan bota. Och nästkommande generatoner då som kanske föda blinda barn eller barn  med fem ben? Äsh da, det är ingenting att bry sig om, det är ju bara människor. Och sen hur alla djur och växter reagerar på detta var ju inte så viktigt  för så länge det inte är en kostymklädd politiker som har makt att fatta beslut  som drabbas så gör det faktiskt ingenting. Eller hur Fredde, Maud, Göran och Jan? Ja till  och med lilla Jimmy pojken får vara med på hörnet här. Sen så är inte sossarna helt främmande för kärnkraft heller. Men nu var det ju faktiskt tack vara alliansen som avvecklingslagen upphävdes. Så nu sitter vi här med möjligheten att bygga tio nya reaktorer när de gamla bli föråldrade. Ja, jättebra jättebra. Istället för att lägga ner ännu mer pengar på förnyelsebar energi har man valt att lägga både tid och pengar på kärnkraft. Det är i frågor som dessa det bli extra tydligt att man inte behöver någon utbildning för att va politiker, för om det behövdes vette fan om någon av dessa skulle tagit sig in.

Nu ska jag ge till dig, min oupplysten vän argument att ha med dig när du ska försvara ditt nya ställningstagande gentemot kärnkraft för visst har väl min vrede gjort ett avtryck?
 • Kärnkraft innebär alltså att man klyver atomkärnor i uran för att få fram enerig. När detta är gjort bildad ett radioaktivt kärnavfall som är rent ut sagt dödligt och ett läckage av detta ut i atmosfären skulle ge förödande konsekvenser. Men vi har tur, det tar bara 100 000 år för kärnavfaller att förlora sin radioaktivitet. Om 100 000 är det 102 000 är sen Jesus fanns. För 100 000 år sedan var vi fortfarande små apor som sprang runt på fyra ben på Afrikas savanner och käkade loppor. Vad är det som säger att vi ens kommer existera som art om 100 000 år. Grisarna kanske tar över, de är trots allt jävligt smarta och bildar en ny humanoid. Så om ni kärnkraftsdyrkare inte bryr er om oss människor, tänk åtminstonde på grisarna!
 • 100 000 år alltså. I 100 000 år ska bränslet ligga gömt på ett sådant säkert sätt att något läckage kan förkomma. Vad är det som garanterar att jordens geologi inte ändras under 100 000 år? 100 000 år är trots allt lång tid och om vi människor som endast funnits i ca 50 000 år redan tror att vi vet allt om vår planet är vi fåfängare än vad jag någonsin fruktat. Vi som lever idag kan inte heller garantera att någon mänskligt intrång inte skulle ske i lagren. Det kanske kommer någon stackare som ska gräva efter guld eller vilka nymodigheter man nu kommer sukta efter om 45 000 år och så woops. -Shit, här var det visst lite radioaktivt kärnavfall. Jag känner tumörerna blomma och hur radioaktiviteten bara sprider sig i atmosfären och dödar allt som överlevt människan framtåg. (Typ en konservburk ) Det går inte heller att utesluta grundvattenströmmar eller eventuella kemiska upplösningar under en sådan lång tidsperiod. Alltså det vi gör nu är farligt för näst kommande generationer. Vi gnäller nu över att vi får ansvara för våra förfäders nyttjande av fossila bränslen vilket har skett under en period av ca 250 år. Hur bitter skulle det då inte kännas för en av våra avynglingarns avynglings yngling (osv) om 20 000 år får ansvara för skiten som vi gör idag?
 • Vi sitter idag i en jävligt knivig situation, olja är på väg att ta slut och även om vi måste bryta oss fria från oljeberoendet på andra grunder än bara ekonomin är det jävligt svårt eftersom hela vårt samhälle är byggt på oljeberoendet. Är det då så jävla smart att istället börja använda sig av kärnkraft och dessutom bygga ut det när uran lika olja är en ändlig resurs? Om vi inte dött av radioaktiv strålning innan dess så kommer vi sitta där en vacker dag och förbanna oss över att elen har blivit så jävla dyr eftersom uranet börjar ta slut. Jag vet, man utvecklar även förnyelsebara energikällor och använder dem i viss mån men istället för att sats helhjärtat på detta har man, som i Sverige, beslutar om att bygga nya kärnkraftverk när de nuvarande blir för gamla. För det är ju verkligen rätt sätt att spendera pengarna: istället för att hjälpa Sverige att bli mer miljömedveten och hur man ska göra för att använda mindre energi- för hör och häpnad det behövs faktiskt mer än att släcka fönsterlampan och sluta köpa mineralvatten- och i störra utsträckning finansiera privatpersoner som vill skaffa exempelvis solceller och bygga vindkraftverk. (Fast jag kan ju inte klandra politkerna för mycket när det gäller vindsnurrorona. Nej fy fan, vem vill ha en stor ful vindsnurra på bakgården när man kan förorena luften med avgaser och klyva atomkärnor som inte alls är ett livsfarligt hantverk. Eller visst kan vi tänka oss att ha vindsnorror med NOT ON MY BACK JARD. Det borde vara NOT NUCLEAR POWERPLANTS ON OUR PLANET!) Med hjälp av subventioner är vindkraften prismässigt billigare än kärnkraften och om man placerar vindsnurran på rätt stället behöver ingen stackars havsörn sätta livet till.
 • Är det över huvud taget någon har reflekterat över att kärnkraft på sätt och vis är en klassfråga?! Vem är det egentligen som bryter uranet? Inte är det Kalle Svensson 47 gift med Annan Svensson (född Johansson) men två tonårssöner bosatta i ett villaområder i en förort till Stockholm i alla fall. Det är oftast fattiga människor liksom vid brytning av kol som är arbetaren i sammanhanget. Vad man är beredd att tro så är uranbrytning skadligt för individen eftersom det frigör små mängder av radioaktivitet. Människor har bland annat drabbats av lungcancer (liksom vid kolbrytning). Fast att den människorättsliga sidan av saker skulle vara ett övervägande argument har jag svårt att se att resten av västvärlden skulle tycka, åtminstonde om man ser det utifrån hur vi alla andra sammanhang hänsynslöst konsumerar på bekostnad av den fattiga världen.
  Ett populärt argument hos männsikor som är för kärnkraft är att det inte alls är lika skadligt för människor som arbetar i urangruvor som det är för de i kolgruvor. Nej men vad bra! Det är inte lika farligt, så bra då. Allt som är bättre än sånt förknippat med fossila bränslen men trots det sämre än humant är alltså okej ändå? Jag skulle vilja träffa dessa människors föräldrar, kanske på nåt vis kidnappa dem och sälja dem till forskning för deras anlag har tydligen gett upphov till genetisk ondska.
 • Kärnkraft, den rena miljövänliga energikällan. Med kärnkraft kommer vi lösa världens alla problem och att befolkningen bara växer och växer är inte heller något problem för tro det eller ej: vi har ju kärnkraft! För kärnkraft för ju inte med sig någon ont vad gäller miljön. Eller gör det? Jajamensan mina vänner det gör det att det! Uranbrytningen ger nämligen upphov till stora sår i naturen (och hur detta inte kan vara värrer än en vindsnurra kan jag i min vildaste fantasi inte begripa?!) liksom vid kolgruvor. Om det nu ligger till så att människorättsliga aspekten av debatten ger kärnkraft ett långt försprång gentemot kolkraften förlorar den stor om man ser till vilka skador uranbrytning ger på landskapet. Uranmängden är väldigt liten om man jämför det kolet man finner i gruvor och dagbrott så man måste bryta mycket mera malm för att komma åt en mycket mindre mängd uran än kol (och tro nu inte att jag sitter och hyllar kolkraft för det gör jag verkligen inte!). När man sedan ska utvinna uranet ur malmen använder man kemikalier för att laka ut uranet. Lakresterna pumpas sedan ut i stora i dammar. I lakresterna finns ungefär 85% av uranets ursprungliga radioaktivitet kvar. Från dessa dammar kan sedan dessa lakrester spridas vattenvägen eller genom luftburet stoft. Men lite radioaktiv spridning har väl aldrig skadat något. Kemikalier är inte heller så dumt, speciellt inte om man vill förgifta omgivningen.

Eftersom samhället genomsyras av liberalismens tankar vet jag att det skulle vara omöjligt att bryta kärnkraftsberoendet just nu i denna stund för hur mycket jag än vill kommer inte människor, djur och miljö någonsin bli lika viktiga som pengar. Men jag vill och jag tror att vi skulle kunna göra det mycket tidigare än man vill låtsas om. Tills dess kommer jag fortsätta vara en sur bitch i frågan!Henrik Dorsins valvisor

Jag kan verkligen inte få nog av Henrik Dorsins valvisor. De är så klockrena och får en även att för en gång skull uppskatta svensk politik.


Jonas Gardell och Australien


Bland det roligaste jag har sett på länge!

Falafel, Spiderman Monopol och The RiteIdag skulle vi ha varit till Köpenhamn men vädret svek oss. Istället gick vi ut och åt falafel och kebab (Algot stog för det sistnämnda), inhandlade detta mycket coola Spiderman Monopolet- kändes helt klart värt 300 spänn- och gick på bio och såg The Rite. Nu är vi hemma efter en heldag på stan och jag känner mig lite bitter över att jag var 4 minuter ifrån att kunna köpt en Ben& Jerry's cookie dough.

det bästa från två världar


Fyra år tillsammans

Imorgon är det fyra år sedan jag och Algot blev tillsammans. Fyra år. Det är så stört lång tid. Om någon hade sagt till mig för fyra år sedan att jag skulle vara tillsammans med Algot nu så hade jag förmodligen skrattat åt den men tanke på att jag det första året gick runt och väntade på att han skulle göra slut och hur många är egentligen ihop med samma person när den är 15 som 19? Tydligen vi men jag har ju så lite val, vem annars är nog dryg för att stå ut med mig? Fast jag tycker ju om han också, bara så där gränslöst mycket och i den grad att om det var möjligt skulle jag vilja krympa honom till en storlek så lite att jag skulle kunna stoppa han i fickan och bära runt på honom och plocka upp han när jag blir myssjuk. Skulle också vara en bra lösning på min kroniska lappsjuka. Fast om jag ska vara seriös då så älskar jag han mer än någonsin och han gör mig sjukt lycklig, glad och upprymd och alla andra positiva känslor som finns. Han pussar mig och håller mig och säger att han älskar mig fast jag inte förtjänar det hälften av gångerna och till och med när jag dryper av svett och knappt kan se nåt för alla finnar som täcker mitt ansikte säger han att jag är fin. Han kan till och med få mig att känna mig fin i sådana stunder. Jag vet att han skulle gå genom eld och vatten för min skulle och jag skulle ge genom berg för hans. Vi är så sjuk olika- han är lugn och trygg och jag är hysterisk och instabil, han gillar hårdkokta ägg och jag vill ha ägg så löskokta att man kan dricka dem, han älskar lakrtisk och jag choklad- och det är nog därför det funkar så bra. Vi kompleterar varandra. Vi var ifrån varandra i fyra månader och om vi klarar det kommer vi klara allting. Jag kommer bli gammal med den här mannen så är det bara. (Och om jag någon gång vill ha biologiska barn så är det bäst att klamra sig fast vid denna! Jag menar, tänk er en unge med det håret!? GULLIGULLI!)S nye partiledare Håkan Juholt

Ingen lär väl vid det här laget ha missat att Mona Sahlin inte länge till kommer sitta kvar på posten som socialdemokratins partiledare efter "katastrof valet". Ja, jag menar "katastrof valet", inte katastrof valet eftersom S faktiskt var det parti som fick flest röster, 30,6% mot Moderaternas 30,06% och därmed vann i antalet röster. Men hur som helst, historiskt sett var det en katastrofal siffra och jag tänker inte älta detta mer. Vad det nu är frågan om är Håkan Juholt. Även om jag själv inte är socialdemokrat och aldrig ens skulle drömma om att lägga deras röstkort i en valurna är jag så illa tvungen att inse att det tillsammans med Fredrik Reinfelts utsugar parti utgör ett av Sveriges två största och därmed får förlika mig med tanken på att de kommer ha ett stort inflytande över den svenska politiken x antal mandatperioder framåt. Fast med Juholt som ny partledare kan jag faktiskt skymta ljuset för trots allt har han många bra idéer och vi har ju Socialdemokratin att tacka för välfärdsstaten Sverige med tanke på att de faktiskt har suttit i regeringen en övervägande majoritet av 1900-talet. För socialdemokratin har faktiskt sina ljuspunkter de med, för att citera Håkan Juholt "De som står i solsken har en skyldighet att hålla ett paraply över dem som står i regnet." Det är väl egentligen kärnan i socialdemokratin; solidaritet (till skillnad från moderaterna som tycker att de i regnet borde skaffa ett eget paraply fast de kanske har cancer och inga penger eftersom man får skylla sig själv om man är sjuk och inte kan jobba).

Och jag är heller inte den som säger emot han på hans tre huvudfrågor:
 1. Stoppa utförsäljningarna av Sverige
 2. Reparera sjukförsäkringen och a-kassan
 3. Använd tillväxten till förbättrad välfärd, inte skattesänkningar.
och han talar också om att höja skatten och återinföra förmögenhetsskatten vilket får mitt kolestreol fyllda hjärta att sjunga.

Han är ordförande i Försvarsutskottet och suppleant i Utrikesnämnden och engagerad i projekt för att stärka demokratin Vitryssland, Ukraina och Södra Afrika så jag hoppas verkligen att han hittils efterlevt sin "paraply filosofi" och använt sina 57 000 kr i månadslön (efter skatt) för att främja detta arbete och inte spenderat allt på julmust och whiskey.

Men som sagt, jag är ingen socialdemokrat, kommer aldrig att bli men eftersom människor vägrar inse att vi närmar oss en global kollaps kommer jag nog få vänta några år till på att få en miljöpartistregering. Under tiden får jag trösta mig med tanken på att miljöpartiet faktiskt fick 7,34% av rösterna i fjolårets val och därmed Sveriges tredje största parti och att med Juholt som partiledare ser det inte allt för mörkt ut med ett närmare samarbeta inom miljöfrågot (hoppas jag). Hur som helst, han verkar vara en bra kille och jag tror att han är rätt man att få socialdemokraterna på fötterina igen trots att han inte var min favorit kandidat. Men hellre en socialdemokratiskt regering, eller ännu bättre, en koaliationsregering mellan de rödgröna, än en alliansregering med moderaterna som ledare. Fast helst skulle det ha varit en kvinna eftersom Mona Sahlins "misslyckande" har fått många mansgrisar att ifrågasätta en kvinnas kapacitet som politisk ledare. Fast det är en annan femma, som partisekreterare pratas det i alla fall om en kvinna till posten så det är bätte än inget. I slutändad så är det ju inte könet som är det viktigaste.


Jag kände att detta inlägg hade för mycket optimist och positiv framtidsanda över sig så jag får väl jämna ut det och avrunda med att berätta att SD fick fler röster i valen än V vilket jag inte hade någon aning om.

Samantha VS. Freja


Här kommer fler bilder på mamma och pappas valp. De har tydligen fått för sig att döpa hunden till Samantha istället för Freja vilket är helt bestört! Jag tänker då kalla valpen vid dess rättmätige namn Freja ändå tills det inte finns någon återvändo. Mohahah. Åh vad jag längtar till påsk då jag får träffa den lilla, det ska bli så mysig mysig. Och playdaten med Emma och Jennifer, två valper på en gång. Gosigosi! Fast jag blir att sakna Bonnie så jävla mycket när jag ser på valpbilderna. Jag förväntar mig nästan att valpen sak ha ett hängöga eller ett öga över huvud taget. Åh vad jag önskar att min lilla lilla hund ska komma tillbaka till mig.

Regnet bara öser ner

Det är helt enkelt inte meningen att jag ska få gå på boxning. Det spöregnar så jag vill inte cykla men jag vill heller inte ta bussen för det tar ännu längre tid och blir superkrångligt eftersom jag måste bort till familjen jag arbetade hos i tisdags och hämta mina nycklar eftersom Algot ska till skolan.

Dilemma:
 • Cykla totalt 1,5h timmar vilket det kommer ta fram och tillbaka om man räknar in nyckelhämtningen.
 • Åka buss 1,5 h timmar vilket det kommer ta om man räknar in nyckelhämtningen + ca 20 minuters promenad i regn för deras hus ligger långt i i bröt.
 • Skita i boxningen och få 60 kr i böter men inte behöva oro mig för att hämta mina nycklar idag och faktiskt hålla mig torr och frisk.

Varför gud har du straffat mig med dessa problem?

Min nya idol

Jag såg nyss ett avsnitt av dokument utifrån som handlar om hur kvinnor våldtas som ett medel i krigsföringen. I Liberia har inbördeskriget varat i 14 år och under den tiden har 75% av landets kvinnor våldtagits. I Kongo våldtas kvinnor dagligen för att skapa kaos och underlätta mineralbrytningen. I Baltikum hade man speciella våldtäktsläger där kvinnor våldtogs av soldater i hopp om att de skulle föda deras barn och bidra till etnisk rensning. Unga pojksoldater tvingas vålda sina systrar och mödrar för att hemska handlingar för soldater närmare varandra. Hittils har världssamfundet blundat för detta men i förra året tog Margot Wallström tag i det. Hon besökte Kongo där detta är vardag för landets kvinnor och hade med sig kvinnor från Bosnien och Kroatien som hade erfarenhet av våldtäkt som krigsföring.  Hennes mål var att samla fakta så att hon i FN:s säkerhetsråd kunde lägga fram en metod mot detta. Hennes resolution klubbades igenom. Nu kommer FN även vidta sanktioner mot våldtäktsmännen i krig och se de utsatta kvinnorna. Margot Wallström är min nya idol, världen behöver fler människor som inte bara ser till männen och deras problem utan även ser kvinnorna. Så jävla starkt och bra gjort.

Fettisdagen och internationella kvinnodagen


Idag är det fettisdagen och internationella kvinnodagen. Börade dagen med att gå upp och läsa om Svearikes riksdag, åkte på spinning, inhandlade semlor, åt, cyklade till jobbet, jobbade, åkte vilse, kom hem, bloggar. Inte en speciellt festlig dag med tanke på vilken speciell dag detta är för mig med tanke på att jag är både kvinna och fet. Dubbel glädje likdom.


matdag


Vegetarisk pag med majs, broccoli, tomat, lök och ägg till lunch.

Deformerade chocolate chip cookies till fika.

Hemmagjord latté till fikat. Biltema som jag köpte cykeln på ligger bredvid IKEA och ryktet om att där fanns att finna en mjökskummare för endast 9:- hade nåt mig tack vare ett av de många sociala medier. Jag blev lyckig när jag insåg att ryktet var sant, Ingmar Kamprad också. Win-Win situation.


"det är inte lätt att vara kvinna"

Idag bussade jag bort till Biltema och införskaffade en cykel. Tråkigt nog var inte cykeln monterad utan jag fick den i delar i en kartong. Mannen som hjälpa mig sa att om jag ville ha den monterad fick jag lämna kvar den och få den monterad för 300 kroner och hämta den på måndag så han uppmande mig att montera den själv på plats eftersom det inte var så svårt. Först kände jag mig skeptisk och såg framför mig hur jag cyklar över våldtäktskyrkogården till friskis och ena hjulet trillar av, jag slår i marken och spräcker skallen och ingen finner mig förrens dagen där på när någon är på väg för att lägga blommor på sin bättre hälfts grav. Jag beslutade mig tillslut för att lite på min enorma armstyrka och montera ihop den själv för vem vill betala för att få det gjort när man kan göra det gratis med livet som insats?

När cykeln var betald frågade jag vart man fick montera den för jag hade såklart trott att det var i ett speciellt rum men killen som jag nämnde tidigare gav mig en låda men verktyg och sa att jag skulle göra det någonstans mellan kassan och utgången. Ett litet säljtrick kanske? Jag plockade i alla fall upp cykeln där och började skruva. Först kom den en söt lite gubben och ställde tusen frågor om cykeln och mig och frågar till slut om jag ska cykla hem på cykeln. Javisst svarade då jag. Gubbens fru kommer och han utbrister "Har du sett Berta, tjejen här sitter och monterar en cykel och hon ska cykla hem på den!". Jag gjorde nog hans lördag. Senare när jag skulle montera på framhjulet, vilket inte är så lätt när man måste hålla upp cykeln samtidigt som jag ska skruva på det (för såklart kom jag inte på förräns nu att jag kunde ha vänt den upp och ned), kom en annan gubbe och hjälpte mig. Han var också riktigt snäll och jag tackade så mycket när vi fått på hjulet. Hans svar på det var några huvudskakningar och "det är inte lätt att vara kvinna". Jag blev så ställd att jag inte kom för mig att säga något vilket är rätt synd, hans ögonglob hade klätt min skruvmejsel alldeles utomordentligt. Mina föräldrar gjorde uppenbarligen ett hemskt fel val på könsfabriken: de valde en vagina men medföljande dretbethet framför en penis med medföljande händighet och suveränitet. Den mannen måste vara hemskt trångsynt eller bara stött på dretbeta kvinnor och i så fall får jag väl be om ursäkt ifall jag spädde på den synen. Förlåt herrn, det var inte mening. Hädan efter ska jag åka rullskridskor vart jag än ska, risken är betydligt större att jag dör och därmed frigör mina medmänniskor från min talanglöshet och så behöver de inte monteras, bara träs på foten. Och det är ju nåt alla vet, om det är nåt vi kvinnor kan så är det ju skor. Gosh, alla dessa könsroller knäcker mig.

vänta med att tänka tills du går

Dagen rullade på i samma andan som tidigare fast antog en mer melankolisk karaktär än den tidigare bittra. Jag känner mig lite lurad på livet faktiskt. Men jag får säga som Lars W skulle ha sagt "det är svårt att bli nöjd när man väntar mirakel". Fast det händer ju mirakel hela tiden, borde då inte jag kunna få ett? Egentligen vill jag ordagrant pränta ner jag vad tycker, tänker och känner men det pallar jag inte. Allt djupare än ett glas vatten är för intimt, åtminstone idag.

Förresten är det okej att plugga halv tio på en fredagskväll? Ja, om man inte gjorde det under hela tisdagen, onsdagen och torsdagen är det nog det. Vad skulle jag annars göra egentligen? Jag känner ingen förutom Algot. Imorn ska Algot bort till en i hans klass. Första kvällen ensam hemma i Malmö. Jag kommer dö. Dö dö dö. Jag hatar att vara hemma ensam, speciellt in times like these. Herregud, vad ska jag hitta mig på med? Skjuta upp träningen till imorn kväll kanske så att jag är så trött att jag somnar när jag kommer hem och därmed inte märker av min ensamhet. Vi har en vodka flaska i kylen. Eller inte. Men ja, ni förstår poängen. Jag borde ladda ner en sorglig film jag kan kan gråta till och därmer tro att mina tårar är orsakade av externa och inte interna händelser. Kan man ens säga så?

Jag ställer mycket frågor till mig själv när jag skriver. Det känns stört. Men inte lika stört som det jag nu ska berätta. På min promenad hem från friskis idag insåg jag att jag lider av en allvarlig störning, eller ja, ännu en allvarlig störning. Ni vet JD i Scrubs? Jag är som han. Alltså, jag pratar med mig själv. Eller inte pratar det är lite mer som att jag dikterar upp det jag ser, som en slags mental påminnelse som jag ska plocka fram till mina framtida memoarer eller nåt. Typ såhär:

Jag ser en gubbe på cykel. Jag tänker: idag på vägen till friskis såg jag en gubbe runt 65 år på en cykel. Cykeln var blå och det gnisslade lite lätt i bakre hjulet. Förövrigt hade gubben en baskert och en bister uppsyn. Undrar om han är gift och har barnbarn?

Så normal är alltså jag. I mitt huvud hör jag alltså konstant mig själv rabbla på som en billig poet och insåg inte det förräns först idag. Jag hoppas att det bara är en fas och inte något jag gjort hela mitt liv för nu när jag är medveten om det irriterar jag mig på allt jag tänker eftersom det är så ostigt.

when we were winning?

Idag vaknade jag på så fel sida att jag inte ens var säker på om jag hade en sida. Jag hade världens sjukaste dröm - för er som inte vet drömmer jag alltid mycket, röriga och jobbiga drömmar när jag har "dåliga dagar"- och min hemska hemska pojkvän ville ge mig en hej då puss och kram vilket så klart inte gick för sig. Hemska människa vad har jag gjort för att förtjäna honom liksom? Morgonen rullade på i samma anda: gröten brände fast, träningsvärken är fortfarande mördande jobbig vilket inte underlättade upptorkandet av mjölken från heltäckningsmattan. Vem mer då? Jo, solen skiner fortfarande inte. "Vintern" är tydligen ovanligt lång här nere i år vilket leder mig in på spåret om klimatförändrignar och miljöproblem. Det känns så jävla bittert att jag måste leva just nu, i en tid där man har tusen möjligheter men inte borde ta tillvara på hälften av dem om man vill rädda sin framtid. Medeltemperaturen har nu stigit med 0.6 (eller var det 0.8?) grader. De sista 10 åren har varit de varmaste sen mätningarna startade, CO2 mängden i atmosfären stiger fortfarande lavinartat tillsammans med andra mycket värre men mindre omtalade växthusgaser som metan. Om vi skulle sluta släppa ut växthusgaser nu skulle den globala uppvärmningen fortfarande ha en bromssträcka på 1 000 år. Inte ens Sverige ser ett liv helt utan fossilabränslen förräns tidigaste 2050 om ens då i fall denna väljartrend fortsätter, när ska då resten av världen vara färdiga men denna smutsiga verksamhet? Det finns så sjuk mycket människor och befolkningsmängden bara stiger. Hur fan ska vi klara av detta? Ekosystemen har redan börjat kollapsa, korallreven som har funnits i miljoner år dör för att haven blir för varma. Vädret blir mer extremt och människor dör eller flyr från sina hem för att vi i väst har levt som vi levt. Och vi slutar inte. Det finns svart på vitt vad det är vi håller på med, det finns tydliga riktlinjer men vad fan gör vi? Ibland känns det som att vi inte gör någonting! Ständigt tycker jag mig höra människor som inte bryr sig, som inte ser varför hon/han ska göra något om inte alla gör det, eller kohandlar: jag gör "si" då ska jag inte behövagöra "så". Vafan, vi är alla människor, alla kan fela. Men det finns inte tid för misstag. Borde jag skaffa barn? Hur kommer deras framtid att se ut? Hur kommer min framtid att se ut? Kommer mitt liv slås i spillror på grund av extremt väder eller krig om vatten och mat? Ibland får jag bara panik på allt och känner mig som världens bitterfitta. Det känns lika hopplöst som att stå och skrika i rymden för ingen ingen hör. Jag hatar människan. Jag hatar politiker. Jag hatar liberalismen för vaggar in oss i en falsk trygghet på andra bekostnad för att sedan kasta ut oss i den hemska verkligheten. Politiken idag är inget annat än ett jävla curlande som vi i slutändan kommer få lite tusen gånger om för. Jag har nog med mina egena problem och måste behöva hanskas med jordens ungergång på allt. Ja ni läste rätt: UNDERGÅNG. Haven håller på att dö. Dess arter blir allt mer sällan förekommande, vi pumpar ut gifter, fiskar med trål och urfiskar det på all den verksamhet vi bedriver ovan vatten som påverkar havet. Allt liv börjar i havet och om livet där slutar slutar också våra liv ovan land. Vi kan inte andas utan syre, vi kan inte äta pengar, kläder, bilar eller den senaste HD-TV:n. Vi kan inte drick bensin eller kväveförgiftat vatten. Alienteorin börjar kännas allt mer trolig: den mänsklga rasen är egentligen en rymndvarelse som kom hit för länge sedan och kan nu inte ta oss härifrån. Vi är inte anpassade för jordelivet, vi förgör de resurser som är en förutsättning för att vi ska kunna leva. En sådan självdestruktiv ras kan inte vara skapade genom evolution. Eller har vi kanske lurat evolutionen? Har Darwin kanske missa något? Jag känner att det bär iväg med mig, att jag svamlar på i panik och affekt. Men jag antar att det är en rätt naturlig reaktion när man inser att man är dödsdömd. Jag är så tacksam över att jag bor här, i det kalla tysta norden. Så länge golfströmmen inte lägger av har vi i alla fall en relativt god förutsättning att överleva i förhållande till resten av världen.

generation x

En pojke ~5 och en flicka ~6 leker tillsammans.
Flickan: Ska vi leka mamma, pappa, barn?
Pojken: Ja det kan vi väl. Jag är hemma och är pappaledig.
Flickan: Ok bra. Då pluggar jag.Är det bara jag eller finns det hopp för kommande generationer?

never satisfied

Jag vill ut och resa. Se hela världen, träffa alla människor, besöka varje skrymsle och varje vrå. Prova på all mat, uppleva alla kulturer, lära mig alla språk och se alla djur som någonsin upptäckts. Bort från Sverige, bort från det kände och bara va. Åh vad jag vill åka utomlands till hösten och jobba, men fan för att allt ska vara så svårt. Jag vill inte vara borta längre än till jul i så fall och hemma i Sverige vill jag inte jobba (som att jag skulle få ett jobb liksom) utan studera. Och de program jag vill läsa startar på hösten och jag kan inte läsa en till fristående kurs för då rikserar jag att inte ha nog med CSN-veckor till mitt program. Sen när jag tänker så här får jag så himla dåligt samvete eftersom det egentligen är bagatellartade problem jämfört med var majoriteten av jordens befolkning hanterar varje dag. Jag vet att jag inte ska behöva känna att jag ska begränsa mig för att på nåt vis skapa rättvisa men jag vill inte heller klaga över saker som egentligen inte är ett problem i sig utan mer ett lyxproblem. Oh god, ge mig en psykolog någon!

pain

Till förslagslådan på friskis: Gratis färdtjänste mellan sängen-toaletten-kylskåpet dagen efter ett cirkelfys-pass.

men inga stjärnor inga himlar över dem som inte lyckas


komponerade ihop en spellista såhär på kvällskvisten


nu har jag gått den vägen igen men det inte samma sak saknar någon vän

Igår lyssnade jag på aprilhimlen. Aprilhimlen är lika med Malin för mig. När vi var 14 år lyssnade vi (åtminstonde jag) sönder den låten nån vårvecka i mars. Sen dess har vårkänslor alltid varit lika med Malin och aprilhimlen för mig. Varje gång jag får en vårkänsla vill jag ringa till Malin och gå ut på Hagfors med henne. Snart är det vår i Malmö. Faktum är att det till och från känns som vår för vädret här är inte riktigt vad jag skulle kalla vinter. Jag saknar mina vänner läskigt mycket. Jag känner mig halv och fel. Det är tomt och tyst. Snart är det vår och vårkänslorna smyger sig på men till skillnad från alla andra vårar är att jag måste leva ensam med aprilhimlen-känslan för jag bor inte i Hagfors längre och Malin bor på andra sidan jorden. Vemod.

Och allt som vi sa då
Tänk att man kunde säga så
Vi snackade skit om alla vi kunde klandra
för att komma på att vi bara hade varandra
Det kunde varit några andra
Men det var vi

Och vi glömmer höst, och vi glömmer vår
Vi glömmer allt och tror att tiden är svår
Men man kommer på, sen efteråt
att vi hade rätt kul emellanåt


stockholm vaknar långsamt på droger och på sorg


RSS 2.0