Flyttpacka och röka på

Nu kommer det lite personliga tankar från Nat the Brat här. Jag håller just nu på att packa ihop mina saker i lägenheten eftersom jag i morgon beger mig till Värmlandsskogarna för att översomra där. Skulle skriva att jag flyttar men jag ser det hellre som att jag är på ett långvarigt besök. Hagfors är inte speciellt hemma för mig, mer en plats som kan vara kul att besöka 3 gånger om året. Hehe. Men nu ska jag i alla fall bo där i sommar eftersom jag fått sommarjobb på Karlstads hemtjänst 8 veckor. Kommer bli gött när lönen kommer. Nästa anhalt blir Norge drygt ett halvår för att tjäna ytterligare lite pengar och sen ska jag bege mig ut på äventyr. Nya Zeeland är bestämt och om inte så bestämmer jag det nu. Så nu är det bestämt. Fast det kommer bli fler platser, jag ska se hela världen innan jag börjar plugga på riktigt vilket kommer ta minst ett år, men säkert två. Är sjukt skoltrött så lyckoruset när jag skickade in den sista hemtentan idag var utan gränser.

Annars händer inte så mycket i mitt liv. Känns rätt tomt och innehållslöst. Jag känner mig inte speciellt självuppfylld utan glider mest omkring mellan oproduktivitet och ihålighet och väntar på att nåt ska hända som ger mig lite tillfreställelse. Helst ska jag väl bekanta mig med en tänkare eller nåt som vill sitta uppe hela nätterna och dricka rödvin och röka cigariller och prata om livets mysterium, dess orättvisor och om allt ont här i världen. Vrida och vända på vartenda problem och perspektiv tills det blir så urvattnat att ämnet inte ens längre är värt att nämna. Någon som brinner och engagerar, inspirerar och inger hopp. Jag kanske ska börja lobba för en legalisering av hasch, glida runt i en ständig drogdimma. Uppmuntrande. Så roligt är mitt liv just nu alltså.

Förövrigt har jag satt rekord i PMS: två veckor innan bägaren rann över så att säga. Allt eftersom min mens återhämtar sig från jag-vet-inte-vad blir mina PMS perioder bara hemskare. Jag känner mig som draken i Shrek innan hon blir snäll. Det kommer säkert sluta med att jag måste äta medicin mot PMS. Vem annars liksom. Jag har redan haft allt möjliga åkommor se en till till samlingen för nog inget skillnad. Bring it on bitch!

Idag när jag cyklade runt och skulle sätta upp annonser på mig cykel fick jag punktering på bakhjulter. Ödets ironi? Karma? Är det för allt godis jag snattade eller matteprovet jag fuskade på 8:an? Eller för att jag drack rusdrycker som minderårig? Why?!Blondinbella om dagens unga

Nu äntligen när den sista hemtentan är slut har jag tagit mig tid till att fördjupa mig i debatten mellan Aftonbladets Ann Charlott Altstadt och Blondinbella. Alstadt  beskriver dagens ungdomar på ett sånt träffande sätt att jag nästan blir rörd. Hon kör utan hänsyn över bloggvärlden och den livsstil den glorifierar samt kritiserar vår generations låga samhällskritiska förmåga och politiska oengagemang: "Vänsterns nederlag i kampen om tidsandan märks väl aldrig så tydligt som i de ord som ska beskriva vårt samhälle – det är entreprenör och egoboost, inte ”Kärlek och Uppror”, som kännetecknar de yngre generationerna. [...] Jag har varit ung tjej sedan långt innan Kling och Blondinbella föddes. Jag har vuxit upp med punk och proggvärderingar, och blir skräckslagen av den unga mediegenerationens trevligt positiva och mjukryggade följsamhet. 80–90-talisterna är troligtvis den minst samhällskritiska generationen någonsin."

Blondinbellas svar på tal: "Att vi unga skulle inte skulle vara samhällskritiska är helt fel. Vår generation är snarare mer kritisk än någonsin. Vi har blivit vana med att kunna skicka en tweet till ett företag på twitter om vi har en fråga eller är missnöjda. Och är det något som inte stämmer så hamnar det på folks bloggar och företaget sågas direkt."

Här har vi kvinnan som någon gång i sitt liv vill företräda Moderaterna i Svea Rikes riksdag. Hon vill utåt sett ge skenet av att vara begåvad och att kvinnan vet hur hon ska göra för att pengarna ska rulla in är det ingen tvekan om, men att hon när hon ska försvara vår generations politiska heder hänvisar till konsumtion och företag tyder bara på hur rätt Ann Charlott hade i sin anklagelser. Blondinbella bland många andra bloggerskor målas ut som vår generations ansikte utåt och det är bara att beklaga sorgen. Vi har dragit lite väl många nitlotter nu tycker jag. Tillväxtens dilemma, klimatförändringen, matbrist etc. Och Blondinbella.

Angående vår påstådda politiska oengageman: "Vi behöver heller inte gå ihop på samma sätt som tidigare eftersom vi kan lösa många av våra problem på egen hand. Om man känner att ens lön är orättvis kan man själv gå till chefen och lösa det, eller så kan man byta jobb. Jag tror att vi har ett bättre samhälle än tidigare där unga har mer att säga till om."

Jag är ingen expert på ämnet men arbetslösheten bland unga har varit rekordhög, jämsides med den vanliga arbetsmarknaden har en sekundär arbetsmarknad växt fram som en konsekvens av alliansens jobbpolitik där unga har sämre arbetasvillkor än någonsin. Arbetsmiljöerna är sämre, lönerna är sämre, anställningsskyddet är sämre. Att det skulle vara bara att byta jobb om man är missnöjd med det förra eller att alla chefer tar emot en anställd som vill ha högre lön med öppna armar händer inte ute i den verkliga världen. I den verkliga världen måste en ung person idag ta vilket jävla skitjobb som helst oavsett vad det innebär för att klara av att vara självförsörjande. Att påstå att lösningen på detta skulle vara att starta ett företag är på gränsen till patetiskt. Alla är olika och alla är definitivt inte företagare.

Försvaret av kritiken mot entreprenörsandan
: "Ärligt talat ser jag mer upp till Elin Kling som skriver om kläder och märken än en kvinna som jobbat i 25 år på en plats och vantrivs. Elin Kling tjänar trots allt pengar på sin hobby! Idag har man möjligheten att vakna på morgonen och göra något som är kul och få beta. [...] 90-talisterna har vuxit upp med föräldrar som varit nedtryckta av jantelagen och tvingats välja den traditionella vägen. Vi har sett dem gå till jobbet varje morgon och komma hem trötta. Vi vill testa nytt. Man behöver inte vara kvar på ett jobb i 15 år om man vantrivs."

Blondinbellas föräldrar måste ha hatat sina jobb eller så går denna kvinna på någon. Hon tycker uppenbarligen att det mest beundransvärda som finns är att tjäna pengar och att ha kul på jobbet är en priviligium tillägnat vår generation. Tidigare generationer har tydligen hatat sina jobb.

Om vårt ekonomiska system: "Vi lever i en marknadsekonomi som lever på köp och sälj, det är detta som får samhället att gå runt. Och den nya unga generationen kan gå hur långt som helst. Vi vågar ta risker, starta företag, vi är lyckligare och vi bidrar till välfärden."

Samhället går runt på köp och sälj eftersom det är konstruerat så. En kvinna med hennes påstådda intelligens borde se bakom sina moderata glasögon och faktiskt inse att detta samhälle snart är ett minne blott eftersom land efter land (Irland, Grekland, Spanien, Portugal, snart kanske också Italien)  faller  på grund av stora ekonomiska problem. Tänker inte gå på mer om detta för då kommer jag aldrig sluta.  Och vi är definitivt inte lyckligare nuförtiden, tvärtom! Men för alla utom Blondinbella är detta ingen nyhet..

Om jämställdhet: "Om det är något som vi unga tjejer är bra på så är det att samarbeta. Om man behöver bygga en hemsida ringer man en kompis och byter tjänster med varandra. Äldre kvinnor är dåliga på det här. Männen samarbetar med varandra men inte kvinnorna. Kvinnor måste lära sig av oss unga. Vår generation kommer inte att ha samma problem med jämställdheten just på grund av detta"

Så länge människor ser upp till människor som Blondinbella kommer samhället aldrig bli jämställt med tanke på att hon tydligen tror att problemet ligger hos kvinnor och inte i det konstruerade samhället. Jävla såp-huvud.

Om feminism: "Ofta får jag höra att folk tror att det är ett stort företag som ligger bakom det jag gör och att jag bara är ett ansikte utåt. Det beror på att vi har en bild av att män är framgångsrika medan tjejer bara kan vara söta på bild. Men det är vi som har idéerna och vi startar företag. Man ska inte glömma att modetjejerna faktiskt tjänar mycket pengar. Ann Charlott Altstadt säger emot sig själv just eftersom hon tycker att tjejer ska få göra karriär, överallt men inte i den här branschen för då tror hon att man blir tagen som gisslan. För mig är det typiskt feminism att trycka ner tjejer på det här sättet. "

Ehe? Ja ni.. Vad säger man om detta? Feminism= kvinnor ska ha samma rättigheter som män, inte = kvinnor ser ner på andra kvinnor. Det handlar mer om avundsjuka eller förakt. Jag pallar inte ens att kommentera detta men detta egentligen så otroligt onödiga inlägg har åtminstonde lugnat mina nerver och stillat mitt Blondinbella hat. Nu vill jag inte längre stoppa in hennes huvud i en flygplansmotor, bara en mixer. Hon är mer än bara en miljöbov, konsumtionshetsare och moderatkärring, hon är också en obildad jävla människa som borde skickas tillbaka till den planet hon kom ifrån (om de nu vill ha henne?).


Är jag den enda i världen att hysa dessa känslor för denna människa?

Källor:
Altstadts artikel
Blondinbellas svar
Blondinbellas blogginlägg om artikeln

Grundkurs i genusmedvetenhet- av Lady Dahmer

Denna text är direkt kopierad från Lady Dahmers blogg, från det här inlägget. (Det är alltså inte jag som skrivit den!) Detta är numera en av mina favoritbloggar som alla borde kolla in för hon säger så mycker och så bra! (:


"Jag har märkt att väldigt många har svårt att förstå vad det är när man pratar kön. Många föväxlar det sociala könet; våra könsroller med det biologiska och blir upprörda då de tror att genus handlar om att göra människor könslösa. Själva begreppet könsroll är svårt att förstå då det för många hänger ihop med det faktiska könet.

Till skillnad från vår sexualitet som vi föds med så kommer våra könsroller utifrån. Vi påverkas av en rad olika influenser och formas genom socialiseringsprocessen under vår barndom och tidiga ungdom.

Det börjar liksom redan vid födseln; studier visar att vi svarar fortare på en flickas skrik än en pojkes, men en pojke får oftast amma mer och längre än flickor. Flickor får även mer kramar och närkontakt och jag vet att föräldrar runtom i landet protesterar; jag kramar mina söner! Och ja det gör ni säkert, men flickor får generellt MER av det. Både från sina föräldrar och sin omgivning. Att pojkar uppmuntras mer att prova nytt och att vara fysiska vet ni säkert och det börjar redan när de ska börja gå och utforska världen. (Sen så råkar män statistiskt sett ut för fler och allvarligare olyckor, kanske för att de aldrig fått höra att de ska vara försiktiga?)

Flickor får också generellt mer uppmärksamhet för sitt yttre medans pojkar får mer för sina prestationer. Även om en komplimang i sig inte är skadlig "Va söt du är idag!" så upprepad om och om igen regelbundet sänder det budskapet till flickorna att de är mest uppskattade för sitt yttre. Pojkar å andra sidan får ofta en massa uppmuntran för vad de kan; "Vilken stor och stark pojke du är som kan klättra!" Föräldrar uppmuntrar generellt sina pojkar att leka tuffare, ta risker och våga medans flickor oftare får höra att de ska vara försiktiga och ta det lugnt. Och det formar oss.

När ungarna sen blir större så kommer ju leksaker och barnprogram och vänner in. Leksaker riktar sig ganska tydligt till vardera könen; pojkar förväntas gilla (och vara) äventyrliga och aktiva leksaker medans flickor antas gilla passiva och pyssliga lekar. (och därför undviker jag att ta med Ninja till leksaksbutiker) Pojkar har t.ex inga "dockor" utan då kallas de för "actionfigurer". (Ett tips är att ni faktiskt kallar era ungars actionfigurer för just dockor)

Kläderna uppmuntrar även de olika sorters lekar. Pojkars kläder som kommer i mörka grådassiga toner och slitstarka rymliga tyger kan man kravla omkring på marken med, ramla med och klättra med. Flickors kläder i mer delikata material och ljusa pastellfärger där smuts syns på och som lättare går sönder (och även sitter tajtare och mindre bekvämt) funkar fint när man pysslar eller leker lugnare.

Sen kommer ju omgivningen in; förväntingar och fördomar vi har kring könen och hur det påverkar vårt bemötande av varandra och då speciellt barn som är i sina formativa år.

Här spelar även normer en stor roll för barn vill passa in och göra kön på rätt sätt. Vi är flockdjur och anpassar oss lätt till samhällets ideal. Barn kan behöva stöd att våga bryta det, våga stå emot, våga vara sig själva. 

Hur fria är ungarna att utveckla sina personligheter när allt runt om kring dem är så tydliga med vilka mallar som finns och vilka regler som gäller? Hur fria är de egentligen när de blir bestraffade när de faller utanför ramen för vad som är ok för respektive kön?

Det är här mitt ansvar som förälder kommer in; att vara medveten om hur vi upprätthåller könsrollerna ger oss ett försprång. Genom att vara aktiv i sitt föräldraskap och motverka dessa roller så ger man iallafall ungarna en någorlunda ärlig chans att vara en individ."

Hur kan en ekonomi växa förevigt på en jord med ändliga resurser?

Tillväxt=varor och tjänster som produceras under ett år.

Tillväxt är också det vi mäter välståndet i. Om tillväxten ökar, ökar BNP:t och vår livsstandars höjs. Det låter inte så avancerat kanske, och kanske rentav schysst? De länder som jobbar hårdast är också de länder som blir rikast. Fast så enkelt är det inte riktigt. Förutom att välfärden i dagens i-länder bygger på att vi köper in billiga naturresurser som utvunnits av billig arbetskraft från u-länder och säljer sedan färdiga prdukter gjorda på dessa resurser tillbaka till dessa länder till ett mycket högra pris än vad de faktiskt sålde dem för, håller tillväxten på att utarma jordens resurser.

Det är inte så konstigt när man tänker efter. Det går inte att producera varor utan att använda sig av naturresurser som vatten, träd, malm, mark etc. Vad man eftersträvar, eller åtminstonde lurat sig till, är att vi på något magiskt vis ska kunna ha en oändligt tillväxt, men det förutsätter också att vi har oändligt med resurser. Under 1900-talet 40-dubblades antalet varor och tjänster per år och i samma exponentiella takt exploaterades jordens resurser och CO2 utsläppen ökade. Ett bevis på hur dömt att misslyckas dagens system är borde vara att ett lands BNP ökar när man hugger ner skog. Just regnskogen är en viktg kolsänka, inte minst idag, och den återfinns i mindre rika länder. Är det då inte konstigt att så mycket regnskog skövlas? Om inte ens vi i väst kan försöka oss på ett miljövänligt leverna, hur kan vi då förvänta oss att u-länderna ska det om exploatering av miljön kan vara ett sätt att nå välstånd?

Vi har sprängt gränserna för vad jorden klarar av inom områdena kväve, utarmning och biologisk mångfald, CO2 och havsförstörningen, ozonförstörningen, färskvattenförbrukningen och markutnyttjandet ligger hack i häl. Detta samtidigt som vi bara vill ha högre och högre tillväxt och jordens befolkning ökar. Vi kan inte leva utan dessa resurser och vi har bara en planet. Alternativet är att ändra vår livsstil och tänkesätt kring ekonomin och konstruera ett helt nytt system utan tillväxt, eller en grön tillväxt med ny modern teknik, eller gå under. Tillväxten måste underordnas de planitära gränserna men frågan är om våra begåvade politiker fattar det?

Redan under 80-talet började forskare varna för att fossilt bränsle kunde leda till en klimatförändringen samma sak med tillväxten. Redan på 70-talet presenterade en rapport där forskare varnade för tillväxtens konsekvenser på miljön. Ingen lyssnade och ekonomerna avvisade varningarna. I rapporten hade man kommit fram till att 2020 skulle ekonomin börja sjunka välrden över på grund av utarmningen av miljön. Bevis på att de hade rätt finns också att bevittna idag.

I Kanada har mijöekonomen Peter Victor försökt att se ett ekonomiskt system utan tillväxt. Han menar om vi jobbar mindre (och på så vis producerar mindre) och istället har mer fritid (han menar att många skulle bli lyckligare av detta), höjer skatten på utsläpp och minskar den på inomkomsten och istället satsar mer på välfärd och andra sociala arrangemang och konsumerar mindre av de icke-livsnödvändiga varorna kan vi ha ett system utan tillväxt och faktiskt ha samma levnadsstandard som idag men mindre prylar.

Det finns också forskare som menar att tillväxten som system inte alls behöver tas bort utan bara ändras så att vi kan ha en 'grön tillväxt'. Som jag tidigare nämnde tror jag inte på detta system. För även om vi har miljövänlig teknologi måste denna tillverkas och för det krävs det naturresurser och el, hittils när gjort teknologin mer miljövänlig har vi istället producerat mer så det har inte hjälp ett smack. Om vi i dagens ekonomiska system vill ha samma levnadsstandard 2050 som idag måste varje pryl vi tillverkar minska CO2 utsläppen till 1% av dagens och jag tror inte på denna typ av teknoligiska revolution. Även om den skulle möjliggöras rent praktiskt skulle vi bara producera mera för vi lever i ett samhälle där konsumtion är allt och vi har blandat ihop materiellt ägande med lycka och välfärd. I takt med att vi blev rikare och fick möjlighet att konsumera mera blev vi också olyckligare. Om det finns ett tydligt samband med detta kan jag såklart inte säga bestämt men antalet människor med psykisk ohälsa är betydligt större i den utvecklade världen än i utvecklingsländerna och jag undrar om vi inte någonstans bland alla saker har glömt att det viktigaste vi har är varandra, inte den senaste iPhonen eller den där klänningen "som är sååååå snygg".

Vad kan vi göra? Det kan vara svårt får varje enskild individ att orka engagera sig i dessa frågor, det kan kännas tungt och 'out of our league' men i Sverige har vi den fantastiska möjligheten att påverka våra politiker (även om de inte lyssnar är det förtfarande en rättighet vi har enligt författningen). Även om allt inte känner sig manade till att ställa sig på ett torg och demonstrera kan vi göra medvetna val när vi går och röstar. Och även om det kanske inte påverkar systemet som sånt kan vi även välja att göra medvetna val när vi handlar. Behöver vi så mycket kläder? Hur många bilar kan en familj behöva? Är det inte bättre att hålla fast vid sin 6 månader gamla telefon istället för att köpa en ny om året? Medvetna val kommer vi långt med för som det ser ut idag där vi har en marknadsekonomi har politiker inte rätt att bestämma över vad du får köpa så det är upp till dig själv att göra de valen.

Morsdag

Idag är det mammas dag men eftersom min lilla mamma inte är här och vi inte riktigt brukar fira det får jag fira att det finns ljus bland allt elände iställetHeja ICA!

(Jag må vara efter men till mitt försvar: vi har inga TV-kanaler så jag har inte haft möjlighet att se denna förut.)

upplösningstillstånd

Just nu är jag så jävla missnöjd med allt. Med mitt liv, med mitt hår, men matutbudet hemma. ALLT! Jag är uttråkad och känner mig rotlös och vill bara iväg. Jag behöver inget hem, jag vill inte ens ha ett hem. Jag vill resa, uppleva nya platser, lära känna nya människor och förfäras och förälska mig i nya kulturer. Jag vill upptäcka Afrika, tågluffa i Asien, vandra i Anderna och valla får på Nya Zeeland. Bort från Sveirge, bort från Malmö, bort från Värmland. Bort bort bort. Åka utan att se mig om, utan att tänka bara fly från det här jävla landet som jag egentligen älskar. Jag är rastlös samtidigt som jag inget hellre vill än att flytta in i ett torp, skaffa hundar och katter och kanske ett par ankor och på sikt 11 barn. Men den tanken kväver mig lite. Helst av allt vill jag i resten av mitt liv glida runt från plats till plats, insupa världen innan det är för sent, innan domedagsklockorna klämtar och allt havererar. Jag befinner mig i upplösningstillstånd. Jag vet varken in eller ut. Jag tillhör ingen plats. Ingenstans är mitt hem. Mina livsdrömmar känns obetydliga samtidigt som de sliter i mig. Jag vill leva ett obekymmersamt liv samtidigt som jag älskar kaoset. Fast nu vill jag bara bort. Jag är fast till den 14 august, sista arbetsdagen, sen är jag fri en lite stund till. Jag vill att det ska bli 2012, jag vill köpa det där jävla work-and-travelling-passet till Nya Zeeland, ta min man och vara borta på obestämdtid, se obestämda platser.

"Jävla hippie"


Bildkälla


Hagfors, den 283:e bästa kommunen att bo i, eller den 7:e sämsta

En undersökning som gjorts av tidningen Fokus framgår det att Hagfors kanske inte är så dumt ändå, helt plötsligt känns det lite vemodigt att jag flyttade.

Tio bästa kommunerna enligt Fokus
1. Lomma <-Skåne
2. Danderyd<- Stockholm
3. Ydre<- Östergötland
4. Vellinge<- Skåne
5. Lund<- Skåne
6. Täby<-Stockholm
7. Kävlinge<- Skåne
8. Solna<- Stockholm
9. Växjö<- Småland
10. Nacka<- Stockholm

Tio sämsta kommunerna enligt Fokus (placering från botten)
290. Ljusnarberg <- Finns inte ens med på eniro.se
289. Oxelösund <- Södermanland
288. Haparanda <- Norbotten
287. Södertälje <- Uppland
286. Kramfors <- Ångermanland
285. Surahammar (Man kan ju förstå att de är sura) <- Västmanland
284. Hofors <- Dalarna
283. Hagfors <- Värmland
282. Bjuv <- Skåne
281. Högsby <- Småland
Källa

Överraskande? Nej. Tragiskt? Ja.

(Förresten, det är tre fors-städet i den nedre listan. Kan detta vara ett storstads-illdåd? En konspiration för att sänka lansbyggden och gynna den fortgående urbaniseringen? Vi kanske egentligen är den 7:e bästa kommunen, inte den 7:e sämsta? Jag kan ana ugglor i mossen..)

Men helt seriöst då. Det är ju tydligt att ställen dit folk flyttar går det bra, ställen som Hagfors som avbefolkas går det sämre för. Mitt förslag är att göra skola, sjukvård, äldrevård etc statligt för som det ser ut nu när kommuner och landsting får stå för notan kommer bara klyftorna mellan storstad och landsbyggd öka och som följde är det fler som flyttar till de större städerna. Fyra av de tio bästa kommunerna ligger i Skåne här befolkningstätheten är skyhög (läskigt hög om man jämför med Värmland!) så kommunerna här drar ju in mer i skatt som man sedan kan fördela på de olika sektorerna. Ett system byggt för att inte stå sig i dagens ekonomiska och politiska klimat om jag får säga mitt. Jag vill se politiker som faktiskt åstadkommer någonting för hela Sverige, hela befolkningen. Hjälper till att bevara landsbyggden! Den är unik och inget som ska kastas bort bara för att vi låter en massa rötägg leka politiker.

Tidernas roligaste (och sannaste?) Twilight-kritik

"Jag tycker att denna film romantiserar svartsjuka på ett oaptitligt vis & Ewdard är den sämsta 'drömprinsen' jag någonsin har skådat på film. Om vi bortser från i detta fall triviala & rent ytliga aspekter som att någon har slagit pojkstackarn i ansiktet med en stekpanna & att han ser ut som en pollenallergiker med långt gången leukemi & så fort han vistas i sol blir han rena rama diskoteket, så är han även urtypen av svartsjuk & kontrollerande pojkvän som till råga på allt inte släpper till & på så vis driver sin älskade mö i armarna på virile varg'hunken' som bara väntar på att hans stiff nipples ska vidröras av Bellas plutiga läppar. Likt Edward & hans bleka gelikar kan vädra blod, vädrar jag hustrumisshandel & "Ska du verkligen gå ut sådär? Du ser billig ut" i det möjligtvis stundande äktenskapet mellan honom & hans offe.. förlåt mig. Flickvän."


Källa


(Och till er som gillar Twilight, no offence. Kul för er, detta är kul för mig. Värsta win-win.)

Sömn-rehab?

Är det bara jag som får ångest av att vara trött? Det är verkligen så sjukt jobbigt. Allt blir jobbigt. Diska, plugga, gå ut och gå etc. Intressant.se typ. Men seriöst, jag dör av trötthet. Jag har börjat mitt nya liv nu: sömnavgiftning. Eftersom jag har fått sommarjobb på hemtjänsten i Karlstad kommer jag vara tvungen att gå upp runt fyra vissa mornan för att hinna ta bussen och detta är kanske inte så lyckat för någon som måste tvinga sig ur sängen när klockan ringer tio . Så jag har tagit tag i det, inte en minut senare än åtta ska jag gå upp på vardagar för att "komma i form" tills jobbet börjar. Idag gick jag upp så tidigt som sju. Vuxenpoäng till mig! Hur fan klarade jag av grundskolan/gymnasiet? Då gick man ju upp för sju fem dar i veckan. Sicksicksick!


En sån där lista som är så rolig att läsa

när jag borstar tänderna borstar jag dem inte. jag försöker ta livet av dem.

när jag lagar mat gör jag det halvhjärtat. det blir tråkigt i längden att laga sin egen mat 3 ggr/dag.

jag är (lite) rädd för spindlar, mörker, trånga utrymmer, höga höjder, ormar, insekter etc.

den värsta känslan är övergivenhet.

den bästa känslan är glädje.

jag är bäst på att vara cynisk.

jag är sämst på att inte vara cynisk.

jag lyssnar på musik som gör mig glad eller får mig att känna mig förstådd.

jag pratar mindre nu än när jag var ung.

jag tycker om andras sällskap.

kärlek är ett brev skickat tusen gånger.

i somras var jag arbetslös och på Arvikafestivalen. Besökte även storstade Årjäng och kuststaden Strömstad.

sist jag grät var imorse, eller igår morse. minns inte. eller båda kanske? haha

när jag vill tänka .. mitt problem är nog snarare att jag inte kan sluta tänka.

när jag bakar äter jag för mycket av smeten/degen.

just nu tänker jag på mitt framtida liv. som vanligt längtar jag bort.

idag har jag vaknat, tvättat, spelat TV-spel, kekat och legat i soffan.

ikväll ska jag se klart på Blood Daimond med Algot.

imorgon kommer jag vara i skolan på ett otroligt tråkigt seminarium. Bara en vecka kvar av skiten nu!

min mobiltelefon är helt fucked up och stänger av sig titt som tätt.

när jag vaknar på morgonen vill jag dö.

om jag var ett djur skulle jag vara en flatlus. Kliar, irriterar och ingen vill ha den.


GI- dag 11

Jag pratade tidigare om ammoniakdoft och idag fick jag höra av Algot att min andedräkt har luktat fränt sen jag började på GI. Känns jävligt vidrigt och inte så kul men det har snart gått två veckor så only four to go! Fast det skulle inte spela någon roll om jag så luktade bajs eftersom jag idag såg resultat: 1 cm på magen, 3 cm runt höfterna, 2 cm på låren och 1 cm på armarna och detta på 5 dar! Så länge skiten funkar tänker jag fortsätta! Ja menar, jag bantar ju inte för jag äter mig alltid mätt, är knappt godis sugen alls (har bara vart den en gång på 11 dar), känner mig fräshare och inte sådär låg som man kan bli när man ätit för mycket (dåligt) fett och socker, min hud är finare än vad den vart på länge, har för första gången sen magsjukan en lugn mage, känner mig "renad" på nåt obeskrivbart sätt, går ner i vikt och äter mat jag tycker är god. Att börja på GI är det bästa som jag gjort, en fin gåva till mig själv får jag lov att säga.

Min helg

Fredag
Gick up kvar över sju (!), det tidigaste jag gått upp på över en månad för jag hade klipptid halv tio, så halv tio infann jag mig på en salong ute på västra hamnen. Det är en studentsalong så det kostade bara 140 kr. Svintot rök och jag klippte page, men tyvärr ser det ut som en "feg page" men jag orkade inte säga att jag ville ha mer lutning eftersom hon fortfarande bara var en elev och jag hade redan varit där 1,5h. Med mig därifrån fick jag en sk. färgbomb, typ som hårfärg i hårinpackningsformat. Det kändes bra, röd färg släpper ju så fort!

På vägen hem bestämde jag mig för att sväng in på Myran och vilka fynd jag gjorde! Ett spar i stort sett sprak nya vans till mig fort blott 100:-, en svart fin klänning för 85:- och ett par nya kängor till Algot för den blygsamma summan 400:-. När jag köade försökte en tant tränga sig före men jag stod på mig och höll min plats men när jag sen skulle betala kom två karlar med en säng och trängde sig före. Jag kände att jag låg i underläge och lät dem hållas.

Resten av dagen regnade det, jag hade ångest över att Harry Potter-boken var urläst och grät av ångest, sorg och lycka. Hon kan att hon där där J.K Rowling.

Lördag
Eftersom Algot är en sån utomhus människa drog jag med honom på en trip till nationalparken Skäralid. Det är ett område skog och en sprickdal från när inlandsisen drog fram. Mycket vacket! Det var att nåt annat än Mana dä! Sträckan vi gick var 7,4 km lång och uppskattad tid var 4h men vi kom runt på strax 3. Ni som känner mig vet att jag är klumpig och har svaga fotleder men jag kan säga att igår överträffade jag mig själv och bjöd gudarna på en syn som heter duga! Cirka en kilometer av sträckan var bara sten (bild finns att skåda i tidigare inlägg) och jag tog mig fram, smidig som en skadeskjuten antilop dock, men jag gjorde det. Innan vi påbörjade hemresan köpte jag en kopp kaffe för 22 kr (GI-utbudet var inte så stor om man säger så) och Algot en Calippo cola.

Söndag
Vaknade vid tio och var makabert trött. Har släpat mig genom dagen men åtminstinde lyckats diska, läsa, vart ute och gått och köpt tågbiljetter så på torsdag 22.00 anländer jag till Karlstad och lämnar stan lika snabbat som jag kom lördag 13.10. Känns inte så superkul att spendera cirka 14 timmar på tåg inom loppet av tre dagar, men vad gör man inte för jobbet. Eller ja, the future jobb da.

Skäralid
Kött klimat miljö och biologisk mångfald

När vi köper en bit kött på Konsum är det självklart att vi betalar. I priset ingår produktionskostnader, skatter, mellanhandskostnader och vinster. Med det är ett pris vi inte betalar, det får miljön göra.

Köttet står för 18 % (jämför med transportsektorns 16%) av människans klimatpåverkan. Men det är inte bara klimatet som drabbas, det göra också den biologiska mångfalden. Den största delen av köttproduktionen sker idag inne i fabikerna där djure utfodras på kraftfoder (som är en stor bov i dramat vad gäller klimatpåverkan) och detta påverkar inte bara djurens levnadsstandard och klimatet utan också den biologiska mångfalden. Genom att ha boskapen på grönbete håller man landskapen öppna och ökar förutsättningen för såväl växter som insekters överlevnad men tyvärr är den rådande normen att hålla djuren inom lås och bom och ha stora monokulturella odlingslandskap där den biologiska mångfalden inte tas någon större hänsyn till.

För den oinvigde kan det tyckas obetydligt om en humleart skulle dö ut, vilket det verkligen inte är. Många insekter är viktiga pollinörer och om dessa försvinner eller minskar i antal pollineras inte växterna och det ger direkt en mindre skörd. Det påverkar alltså direkt tillgången till mat och matpriser. Ett exempel på pollinörer som minskat kraftigt sen 1990-talet är fjärilen, den har minskat med så mycket som 70%.

Vi i Sverige har inte än fått känna av klimatförändringens konsekvenser lika mycket som exempelvis Bangladesh. Vi är bara glada för den allt tidigare våren och fortsätter bekymmerslöst att gå till affären och köpa vår man utan att reflektera speciellt mycket över varifrån den kommer och hur den har blivit producerad. Men snart kommer det att komma hit, snart kommer vi att känna av den betydligare. En stötdämpare i faller skulle vara att gynna den biologiska mångfalden, ju större biologisk mångfald, desto svårare är det att få den ur balans. Och den kommer sättas ur balans, inga växter, inga djur, inga inseter är konstruerade för att anpassa sig till den snabba klimatförändring vi kan se idag.

Något man inte gärna nämner är att dagens köttindustri långsamt håller på att avliva den redan utsatta Östersjön. Kväve, fosfor och ammoniak, som är ämnen som ingår i djurens avföring, släpps ut i Östersjön och försurar och övergöder vilket indirekt kommer leda till förluts av biologisk mångfald. Om man ska använda sig av samma kostnadsberäkning som man har vid rengöring av Östersjön i hela landet kommer det kosta ca 100 kr/ kg nötkött att rena 50% av kväveutsläppen. Fosforkostnaden är högre och landar på drygt 220 kr/ kg nötkött om 60% renas och för CO2 utsläppen måste ytterligare 64 kr/kg nötkött läggas till. Siffran för ett kg nötkött landar då tillslut på ca 385 kr/ kg nötkött. Det är 300 kr/kg mer än vad man idag betalar, (eller? Jag köper inte kött så jag vet ärligt inte.) och vem kan tänka sig att betala detta pris för endast 1 kg nötkött? Ingen. Istället subventioneras priserna utan hänsyn till den miljöskada köttet faktiskt gör.

(Detta gäller inte naturbeteskött!)


Kort och gott:
  • Kött (uppfött på kraftflöder) bidrar till klimatförändringen som kommer leda till matbrist, krig om mat och vatten, andra konflikter till följd av klimatflyktingar, en minskad biologisk mångfald, död etc.
  • Kött (uppfött på kraftflöder) orsakaroderrgödning av hav, sjöar och andra vattendrag.
  • Kött (uppfött på kraftflöder) leder till en minskad biologisk mångfald.

Det är inte lätt att göra allt rätt och ingen är allt igenom god och gör enbart miljösmarta, humitära val. I dagens system är det inte lätt eftersom vi är insnärjda i ett globalt system där pengar kommer före miljö och därmed kan göra det svårt att göra de rätta valen. Men när man har en del av faktan är det dags att göra medvetna val för det finns ingen som inte är beroende av luft, vatten och land för att överleva. En förlorad skörd kanske inte är en big deal, men 10 000 förlorade skördar är faktiskt en big deal. Det kommer inte handla om att man inte kommer kunna åka överallt, köpa den senaste iPhonen eller handla kläder för flera hundra kronor i månden. Det kommer handla om att äta sig mätt, om att överleva. Våra politiker gör ingenting, varken informerar, eller agerar och vi kan inte vänta på att de ska göra det heller. Bara för att vi bor i väst är vi inte oförstörbara. Vi måste släppa det imperialistiska liberala tänket och bli liter mer medvetna, lite mer solidariska och mycket mer miljövänlig.

GI- dag 9


Idag är alltså dag 9 på GI-metoden. För första gången sen jag började på GI var jag idag riktigt jävla godissugen. Kanske för att det är fredag, I don't know. Men jag löste det i alla fall med att göra i ordning en liten efterrätt: 1 river äpple, 1 dl keso, blandade naturella nötter och kanel. Supermumsigt faktiskt!


Snart är Malmö historia

Idag greps jag av den fruktansvärda insikten att jag snart inte kommer bo i Malmö längre. Fruktansvärd insikt. Jag älskar att bo i Malmö, jag älskar staden, jag älskar älskar älskar det bara. Vi har kvar lägenheten tills sista augusti så i sommar ska jag ner hit och bara njuta av att vara här men resten av sommaren ska jag jobba på Karlstads hemtjänst. Jag fick ju en jobbintervju här nere i Malmö men det var som värvare hos Läkare utan gränser och det var inte lika bra betalt och förmodligen lite mer slitigt på psyket så det i Karlstad kändes bättre. Och så bor ju nästan alla mina vänner där. För hur
mycket jag än älskar Malmö vill jag inte offra en hel sommar med mina fina vänners sällskap, det vill jag verkligen inte. 

Det som är mest jobbigt är nog det att jag insåg att det är väldigt snart det är över. Runt 1 juni är det nån kurs på jobbet, 4:e juni Håkan i GBG, sen nån mer kurs runt den 7:e och 13:e, sen gå bredvid tre gånger för att lära mig och sen börjar jobbet runt den 20:e, tror jag. Om jag nu får jobba hela period 1. Så egentligen har jag bara två veckor kvar här nere, vara tre av dessa dagar kommer spenderas i Värmland. Älskade, älskade Malmö, älskade, älskade Skåne. Sällan har jag varit så lycklig som jag varit här och nu är det snart slut :(

GI- dag 7

"GI-kosten innebär en hälsosam balans av mat med relativt mycket proteiner, nyttiga fetter och kolhydrater med lågt GI. Men i Rivstarten äter du ett minimum av kolhydrater för att försätta kroppen i ketos. I och med ketosen uppnår du snabb viktminskning, som blir en mental sporre inför den långsiktiga omläggningen av kosten.
Hemligheten bakom den snabba viktminskningen i Rivstarten är den effektiva fettförbränningen som du uppnår när du begränsar intaget av snabba kolhydrater med högt GI.
Fenomenet kallas ketos. Att uppnå ketos är en effektiv väg till viktminskning, förutsatt att du endast gör det under en kort tid.

Ketos-vad händer i kroppen?
Kolhydraterna lagras i levern i form av glykogen. När du drar ner på intaget av kolhydrater till ett minimum, startar den verkligt effektiva fettförbränningen efter ca två dagar.  Kroppen börjar bryta ner fettet och ombilda det till ketoner, som kan användas som ersättningsenergi. Kroppen befinner sig i ketos.


Hur vet jag att jag har kommit i ketos?
När din kropp försatts i ketos kan omgivningen börja klaga. Din kropp utsöndrar en doft av ammoniak, din andedräkt lika så. Din urin kan bli mörkare än vanligt. Det beror på att överskottsenergin går ut med urinen. De ketoner som bildats när kroppen omvandlar fett till energi och som inte används för att hålla igång hjärnan, musklerna och kroppens inre organ kissar vi helt enkelt ut."

 

Amoniakdoft? I did not sign up for this! Varför måste människokroppen vara så äcklig?


Tankar om underkläder

Saker som behöver investeras: BH:ar (i pluar), en bikini-överdel, trosor och strumpbyxor. Saker jag orkar ta tad i: ingenting. Så jag skjuter givetvis upp det. Jag känner mig faktiskt jävligt avtänd på att gå in i en vanlig klädaffär som HM eller Lindex för det enda mina tanker cirkulerar kring när jag är där inne är konsumtionhets, skönhetsideal, miljöförstörning, förtryck och exploatering av människor i tredje världen. Och ingen kan komma och säga att det inte är med rätt, för att handla på sådana ställen gagnar ingen annan är företagens ekonomi och ditt egeo. Trosor kan jag visst beställa från internet på nån sida med eko-kläder, strumpbyxor på tradera men BH:ar måste jag prova först innan jag kan köpa nån så det blir det lite svårare. Jag hatar vår kapitalistiska, orättvisa, liberala värld. Nån som vet om KPML:r söker en ny partiledare?

GI- dag 6

Idag känner jag mig sjukt pepp på allt vad GI och träning heter. Det är nog först nu jag verkligen tror att jag kommer klara det, att jag kommer gå ner i vikt. Feels good man. Nu ska jag pinna mig iväg med mina stavar till Friskis och att cross-traina lite. Jag hade egentligen tänkt att jag skulle gå på spinning ikväll men lågintensiv träning är tydligen bättre i "ristartsfasen" eftersom det bränner mer fett och högintensiv träning bränner mer kolhydrater och jag äter knappt det nu så det skulle slita onödigt mycket på levern eller nåt sånt. Jag vet inte, det är en hel jävla vetenskap det här. Nej nu ska jag iväg och svettas!

Hej da!

GI-dag 4

(skrivet igår)

Idag var alltså min fjärde dag på GI-dieten. Jag vet, mina matvanor kanske inte är så jätte intressanta att läsa om men så kan det va. Take it or leave it.

Just nu befinner jag min i "rivstartsfasen" som ska vara allt mellan 2-6 veckor (jag kör nog på 6 veckor, all in liksom!) och kort och gott innebär det att jag inte ska äta några kolhydrater, minimalt av mjölkprodukter och frukt/bär, allt för att kicka igång fettförbränningen. Det har gått förvånansvärt bra, jag tror jag undermedvetet har förlikat mig med tanke på att chips och choklad numer ligger någonstans i en avlägsen framtid. Åtminstinde chips. I den andra eller tredje fast på GI-dieten får man äta mörk choklad ibland. '

Men ett problem jag faktiskt har är att man måste äta så jävla mycket protein. Jag äter ju inte köttdisks-kött och det har visats sig vara lite av ett problem. I vanliga fall äter jag nästan uteslutande linser, bönor och ärtor (och i enstaka fall quorn) men nästan alla de har för högt GI för den fas jag är i nu, och vegetarisk substitut som quorn- och sojaprodukter är så förbannat jävla dyrt! Så min lösning på det får helt enkelt bli att köpa in lite fisk, vilket svider på mer än ett sätt: stor del av fisken som säljs i affärerna är hotade på ett eller annat vis, vid fiskning tar man inte vara på all fisk utan enbart den sorten man fiskar efter vilket resulterar i att onödigt mycket fisk dör utan att komma till användning, vattnen är så föroernade att fiskarna borde klassas som giftiga och så tycker jag faktiskt lite synd om dem. Men som tur är fick jag en liten WWF-folder av Rosa när hon var här som berättar precis vilken fisk som är okej och inte okej ur miljöperspektiv. TACK ROSA (och tack City Gross som säljer matjesill för 6 kr/burken. Sill är ju faktiskt nästan det bästa fiskalternativet i affären eftersom det är fiskat i svenska vatten och så finns det stor bestånd! :D )

Från det ena till det andra, de senaste dagarna har jag varit läskigt trött och haft en brutal huvudvärk och jag trodde det berodde på att jag håller på att bli förkyld, vilket jag gör. Eller är. I alla fall så läste jag idag att man de första veckan i "rivstartsfasen" kan bli trött, orkeslös och få huvudvärk på grund av kolhydratsabstinens. Inte undra på att jag går runt som ett jävla kolli!


To be continued.

En miljöministers jobb ska väl vara att rädda miljön?

"Det finns inget motsatsförhållande mellan att flyga och kämpa för bättre miljö". Detta sa alltså Andreas Carlgren, vår miljöminister. Det sista jag hörde var att vi ä på väg in i (eller kanske redan befinner oss) i en global kris- den globala uppvärmning, klimatförändringen, you name it. Och den skulle tydligen bero på att människan använder sig av fossila bränslen när hon t. ex flyger. Men jag vet inte, jag kan ju ha hört fel.

Greenwashing är när företag, i sitt försök att bevara kunder, framställer sin verksamhet som miljövänligare än vad den egentligen är, eller rent av miljövänlig. Företaget Volvo aero har gjort en reklamfolder där ingen mindre än vår eminenta miljöminister medverkar i. Detta är ett rätt tydligt försök för att få företaget att verka miljövänligt och hur fan tänker Carlgren egentligen?

I denna folder har flera sidor ägnats åt att beskriva hur flygets utsläpp per plan minskar och dess tekniska landvinningar försätter att öka. Det finns till och med en rubrik som heter "Utsläppen på väg nedåt" men det visar sig sedan vara frågan av kolmonoxid och kolväten, alltså inte växthusgasen koldioxid som är den de flesta känner till. Tvärtom talar man senare om att flygets utsläpp i det stora hela ökar. För att försvara detta säger man "våra utsläpp ökar, men andra branscher har ökat mer".

I foldern tar man upp sju olika saker man kan göra för att stilla sitt dåliga samvete öve miljön- ingen av dem är att inte flyga vilket är rätt uppenbart att man inte borde göra och även rekommenderat av naturvårdsveket.

Hur försvara han detta då, miljöminister Andreas Carlgren? Jo, han säger "det är utsläppen vi ska bekämpa, inte flyget i sig själv".

Alltså, är det någon som kan ringa efter ambulans eller? Eller varför inte en mattelärare eller boka plats på en skola för gravt efterblivna människor? Vår miljöminister, jag upprepar: en miljöminister, förstår inte hur växthuseffekten fungerar, hur vi har kommit till ett stadie där vi befinner oss i en klimarförändring orsakat av oss! Hur fan tänkar han egentligen? Att vi genom önsketänkande ska kunna reducera utsläppen? Bara nog många människor flyger och viskar "bort dumma växthusgas, bort" så kommer det att ordna sig? Utsläppen är en direkt konsekvens av (bl. a) flyget och så länge man önskar att planen ska användas som något annat än utställningsobjekt är det omöjligt att flyga och bekämpa utsläppen. Åtminstonde idag. Och visst, det finns etanol men att ens tro att det är möjligt att använda det som drivmedel, eller åtminstonde använda det på ett moraliskt försvarbart vis, är bara dumt. (Kort och gott: vi kan inte odla drivmedel på vår begränsade jordbruksmark när vi inom 40 år kommer bara 9 miljarder människor.) Att ens sätta en liberal på posten som miljöminister från första början var dömt att misslyckas, för när det är pengarna som styr och man tror att konsumtion och tillväxt är lösningen på allt, till och med miljöproblem, då kommer man inte att nå någon som helst framgång. Men jag hade inte kunnat föreställa mig i min vildaste fantasi att ens en blånisse skulle vara så här korkad!

Värmland under påsk & valborg


Köpenhamn


Från centralen i Malmö till Köpenhamn på 20 minuter. NAJS!


H.C Andersen


Uppe i ett kyrktorn.


Christiania.

Bästa entreskyltarna ever.Lego affär. Eftersom både jag och Rosa är hopplöst förälskade i varsin tönt så köpte vi varsin nyckelring till dem med en lego-star wars gubbe på. Algot fick Chewbacca.

Eftersom vi var i Köpenhamn var vi såklart tvunga att dricka öl. Till och med jag drack öl. På den första puben mötte vi ett äldre svenskt par varav gubben hade hängt i Hagfors en del som ung och gått på eldfesten. Världen är för liten, jag känner att jag måste byta kontinent.

På glada griser. Ja, ni kan läsa själva.

Efter 30 shots blev Rosa också en glad gris.

Vi blev kultiverade och umgicks med danskar.GI- dag 1

Min relation till mat är inte hälsosam. Inte för att jag egentligen äter så mycket mer än någon annan och inte speciellt mycket onyttigare än någon annan, ibland till och med nyttigare. Jag har under våren tränat 3-4 gånger i veckan, cyklar till skolan och går ut och går flera gånger i veckan men jag är en av alla dom som förknippar känslor med mat. I kortadrag, tröstäter och stressäter. Sorgligt nog har det satt sina spår, vilket inte är så konstigt med tanke på hur jag egentligen mådde under gymnasiet (och högstadiet, och mellanstadiet, och lågstadiet...) och hur orimligt hårt jag pressade mig i skolan och att jag älskar mat har inte direkt gjort det bättre. Men nu har jag i alla fall bestämt mig för att ta tag i mig själv och försöka uppnå min idealvikt, eller i alla fall idealstorlek: att återigen kunna använda samma kläder som jag hade när jag började gymnasiet. För väga mig vågar jag inte göra. Än. Siffror och jag går inte bra ihop.

Jag insåg att jag aldrig skulle klara det själv så jag har gått med på en sida som heter GI-viktkoll där man i stort sett får hjälp med allt. Det med GI som är så himla bra är att det inte är en bantningsmetod utan en form av diet som innebär att man äter mat som inte har en allt för höjande effekt på blodsockernivån för det är när den åker berg-och-dal-bana som fettförbränningen rubbas. Denna maten gör också att man inte behöver gå hungrig, tvärtom så håller man sig mätt längre och det går att äta gott också. Så från och med nu är vetemjöl och socker uteslutet (bortsett från när jag fyller 20, tååååååårta) och de kommande sex veckorna ska jag inte äta kolhydrater från något annat än grönsaker och frukt. Inte ens potatis liksom. Det kommer nog vara det svårtaste, alltså att inte äta kolhydratig mat men vafan, det kommer förhoppningsvis leda någon stans i alla fall. Fat Natti goes Slim Natti. Eller i alla fall Mullig Natti. Haha.

Min GI-frukost. 3 ägg, en halv bruk makrill i tomatsås, sallad, 3 ostrullat och en halv paprik. De kommande två veckorna nu rekommenderas det att jag ska äta ägg till frukost istället för yoghurt och dylikt. Jag får se hur det går, jag vägrar köpa oekologiska ägg där hönsen inte fått tillgång till utevistelse och de är markant dyrare än "vanliga" ägg och mer än 2dl mejeriprodukter får jag inte äta om dagen heller eftersom de innehåller mjölksockret laktos. Egentligen vill jag inte köpa fisk heller men eftersom jag är nån form av semi-vegeterian så begränsas man väldigt mycket. Men soja-biffar och quornkorv är också inhandlat!
Angående Usama Bin Ladins död

"I en komplex värld är det naturligt att man söker enkla förklaringar. Men den som förminskar världen till någon slags amerikansk superhjältefilm, där den onde ledaren dör i slutet, världen därigenom räddas och en ny rosaskimrande morgondag per automatik väntar gör sig själv en otjänst."


Första gången på länge jag läst något vettigt ur Aftonblandet.


RSS 2.0