SJUKT SNYGGT

Det är väl inte direkt en nyhet att mode skördar liv, och inte heller att jeans är dålig att köpa. Men igår när jag kollade på nyheterna fick jag se en helt ny sida en jeansproduktionen- döende män. Eller rättare sagt, män som jobbat med att stenblästra jeans och nu därför går mot en långsam plågsam död.

Att stenblästra jeans innebär att man under högt tryck sprutar sand på jeansen för att ge dem en trendigt sliten look. Men som alltid när vi västerlänningar vill ha lite kul finns det de som får betala ett skyhögt pris.
I Turkiet har man nu förbjudit stenblästring av jeans efter att arbetarna drabbats av silikos, även kallat stendammslunga. Silikos är en lungsjukdom som ger bland annat dessa symptom: andnöd, hosta, bröstsmärtor, utmattning, torrhosta och kan tillsist sluta med att man mister livet. Inom gruvarbeten, gjuterier och stenbrott har man sen länge erkänt denna sjukdomen men den har nu uppkommit bland arbetare inom textilindustrin som arbetat med sandblästring och det har visats sig att dessa drabbats av den värrer sorten.
I Turkiet räknas 5 000 arbetare vara drabbade av stendamslunga, ett 50-tal har reda dött. I en by man besökte under ett av SVT:s repotage berättade man att 90% av de unga i byn har insjuknat på grund av att de jobbat med sandblästring. 170 i byn är drabbade varav minst en i varje hushåll. Många av dem kommer inte överleva sin 30-årsdag. Men som sagt var; Turkiet har nu förbjudit detta men man fruktar att verksamheten kommer flyttas till andra länder som Syrien, Egypten, Bangladesh, Pakisan och Kina där det inte är förbjudet.
Antalet döda och sjuka på grund av denna metod i tredjevärlden-länder är okänt.

CSR-ansvarig för Nudie säger att företag inte tänker sluta med sandblästring eftersom det inte är farligt som det utförs på rätt sätt. Den mannen är galen. Klädproduktionen sker inte i väst utan oftast i tredje-världen länder och den mest avancerade utrustningen som arbetarna har tillgång till för att skydda sig  mot dammet är ett munskydd. Jag blir så jävla förbannad på alla dessa kapitalistsvin som sätter storleken på sin plånbok för en annan människas liv.

Iallfall, även om det finns märken som accepterar sandblästring måste man, enligt Fairtrade, vara försiktig när man köper jeans från dessa märken ändå eftersom många anväder sig av underleverantörer och det finns risk för att de dödliga jeansen blandas ihop men jeans som blivit behandlade med sandpapper eller kemikalier.

Tips för att undivka dessa dödliga jenas:
  • Köp inte jeans från företag som du vet inte har något reglement för sandblästring.
  • Köp jeans på second-hand i så stor utsträckning som möjligt.
  • Köp oslitna jeans och slit dem själv hemma med vanligt sandpapper.

 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0