10 tips för att handla mer miljövänligt

1. Närodlat bidrar till kortare transporter= mindre utsläpp. Fundera på om du verkligen behöver de där bananerna eller går det kanske lika bra med svenksa äpplen?

2. Köpa mat efter säsong.
Tomater odlade i Sverige under vinterhalvåret är mer skadligt för miljön än tomater som odlats i Spanien och fraktats till Sverige eftersom växthusen slukar energi. Här får du lite tips om säsongsodlad mat.

3. Köp kravmärkta produkter.
Då kan du vara säker på att du varan inte producerats med hjälp av konstgödsel som är en stor miljöbov.

4. Undvik kött (som blivit utfodrade med foder från Sydamerika).
Produktionen av det fodret kräver stora arealer till kostnad av regnskog, har fraktats långt och hade kunnat bli mat åt ett svältande folk. Faktum är att köttindustrins totala klimatpåverkan är 18% (jämför med transportsektorn som är 16%). Försök istället köpa naturbeteskött eller viltkött som ätit föda från närområder, eller åtminstonde Sverige. Om du inte har möjlighet till detta: välj vegetariskt.

5. Material. I vad ligger din mat? Pappförpackningar är bättre för miljön eftersom plastförpackningar innehåller olja. Något att också tänka på är om du kan återvinna förpackningen.

6. Undvik frysta produkter. Många gånger är det billigare med exempelvis frysta grönsaker. Men transporten av dessa är energikrävande och även förvaringen. Försök köpa färskvaror.

7. Hur ser förpackningen ut? Ligger bönorna i en konservburk eller i en tetra-pakförpackning? Vid frakten av "fyrkantiga" förpackningar får man med flera än vid transporten av konservburkar eftersom det inte blir lika mycket luftutrymme.

8. Köp varor i sin "grundform". Köp hellre mjöl och baka ditt eget bröd och juicekoncentrat som du späder ut hemma än färdig juice. Det sparar både på resurser och transporter.

9. Ta med egna påsar. Köp eller sy dina egna eller återanvänd gamla. Tänk på hur mycket material det går åt till att tillverka påsar i fall alla 9 miljoner svenskar tar en ny påse varje gång hon/han handlar.

10. Försök cykla eller gå till affären. Om detta inte är möjligt försök åka kollektiv eller samåk med någon annan eller storhanla så slipper du åka till affären lika ofta.


Kommentarer
Postat av: Jessica

Åh jättebra tips!

Fanns en hel del jag inte ens har lagt en tanke på. Mucho gracias!

2011-03-20 @ 19:41:46
URL: http://ballonatic.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0