En miljöministers jobb ska väl vara att rädda miljön?

"Det finns inget motsatsförhållande mellan att flyga och kämpa för bättre miljö". Detta sa alltså Andreas Carlgren, vår miljöminister. Det sista jag hörde var att vi ä på väg in i (eller kanske redan befinner oss) i en global kris- den globala uppvärmning, klimatförändringen, you name it. Och den skulle tydligen bero på att människan använder sig av fossila bränslen när hon t. ex flyger. Men jag vet inte, jag kan ju ha hört fel.

Greenwashing är när företag, i sitt försök att bevara kunder, framställer sin verksamhet som miljövänligare än vad den egentligen är, eller rent av miljövänlig. Företaget Volvo aero har gjort en reklamfolder där ingen mindre än vår eminenta miljöminister medverkar i. Detta är ett rätt tydligt försök för att få företaget att verka miljövänligt och hur fan tänker Carlgren egentligen?

I denna folder har flera sidor ägnats åt att beskriva hur flygets utsläpp per plan minskar och dess tekniska landvinningar försätter att öka. Det finns till och med en rubrik som heter "Utsläppen på väg nedåt" men det visar sig sedan vara frågan av kolmonoxid och kolväten, alltså inte växthusgasen koldioxid som är den de flesta känner till. Tvärtom talar man senare om att flygets utsläpp i det stora hela ökar. För att försvara detta säger man "våra utsläpp ökar, men andra branscher har ökat mer".

I foldern tar man upp sju olika saker man kan göra för att stilla sitt dåliga samvete öve miljön- ingen av dem är att inte flyga vilket är rätt uppenbart att man inte borde göra och även rekommenderat av naturvårdsveket.

Hur försvara han detta då, miljöminister Andreas Carlgren? Jo, han säger "det är utsläppen vi ska bekämpa, inte flyget i sig själv".

Alltså, är det någon som kan ringa efter ambulans eller? Eller varför inte en mattelärare eller boka plats på en skola för gravt efterblivna människor? Vår miljöminister, jag upprepar: en miljöminister, förstår inte hur växthuseffekten fungerar, hur vi har kommit till ett stadie där vi befinner oss i en klimarförändring orsakat av oss! Hur fan tänkar han egentligen? Att vi genom önsketänkande ska kunna reducera utsläppen? Bara nog många människor flyger och viskar "bort dumma växthusgas, bort" så kommer det att ordna sig? Utsläppen är en direkt konsekvens av (bl. a) flyget och så länge man önskar att planen ska användas som något annat än utställningsobjekt är det omöjligt att flyga och bekämpa utsläppen. Åtminstonde idag. Och visst, det finns etanol men att ens tro att det är möjligt att använda det som drivmedel, eller åtminstonde använda det på ett moraliskt försvarbart vis, är bara dumt. (Kort och gott: vi kan inte odla drivmedel på vår begränsade jordbruksmark när vi inom 40 år kommer bara 9 miljarder människor.) Att ens sätta en liberal på posten som miljöminister från första början var dömt att misslyckas, för när det är pengarna som styr och man tror att konsumtion och tillväxt är lösningen på allt, till och med miljöproblem, då kommer man inte att nå någon som helst framgång. Men jag hade inte kunnat föreställa mig i min vildaste fantasi att ens en blånisse skulle vara så här korkad!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0