nostalgi tripp

Jag såg nyss en Håkan video vilket tog mig med på världens nostalgi tripp. Helt plötsligt var jag en osäker 14 åring vars pappa nyss hade laddat ner Håkan Hellström åt henne. Tillsammans med Malin satt jag på en läktare i Älvstrandshallen och kollade på Jennifers och Haidies innebandyträning och sekunden sedan vandrade jag runt med mina vänner på "stan" och letade efter cigarett-fimpar. När cigarett-fimparna hade samlats in begav vi oss till Forsskolan och satte oss bakom där så att Jennifer, Haidie och ibland Elin kunde röka obemärk. Jag var lyckligast i världen: jag tillhörde för första gången en grupp, kände mig välkommen och omtyckt. Trots min osäkerhet och rädslan för att återigen bli övergiven var jag lyckligare än någonsin.
Jag och Malin brukade spöka ut oss, i stort sett göra oss så fula som möjligt, och ta kort på varandra. "Indiehora och Vingklippt Psykängel". De bilderna har jag fortfarande sparade, jag ska leta fram dem när jag kommer hem.
Samma sommar fann Malin sina föräldrars gamla filmkamera och jag, Malin, Hanna och Jennifer började smida planer till världens film baserad på min berättelse om Anna-Maria, Elin och *****. Hanna skulle vara Anna-Maria med en massa toapapper i BH:n för att göra rollen trovärdig. Hur nu det skulle hjälpa. Det blev aldrig någonting av filmen men planerandet var nog roligt det.
Under denna sommar, det var 2005, snodde jag och Jennifer en flaska danskt-äppelvin ur mina föräldrars källare. Med tanke på vår ålder och alkohol-erfarenhet blev vi snabbt fulla. Vi kastade oss igenom buskar, bjöd bort kapsyler med vin-sluttar och skjutasade runt en av Hagfors mest beryktade alkoholister på dennes rullator. Fast under skjutsandet ringde mamma och sa att jag var tvungen att komma hem så vi lämnade henne bakom ICA och jag undrar än idag hur hon tog sig hem. Jennifer sov över hos mig och morgonen efter kollade vi på Ronja rövardotter. Det var då vi upptäckte "Åh Mattis ditt vidriga missfoster" och "Jag har också en sån här nu". Den har hållit i sig länge.
Detta var också min sista sommar med "normal-stora" bröst. Jag var strax över A, en liten B, och jag kommer ihåg detta extra väl för jag minns när jag och Hanna var med mamma och Anna till Göteborg och gick på Liseberg. Vi åkte Skeppet som gungar fram och tillbaka och jag känner nästan smärtan från när vi åkte denna. Nej, det var inte mina bröst som gjorde ont, det var min mage för att Hannas bröst gjorde ont! De hade spänt åt så hårt att hennes tuttar inte fick plats medan jag utan större svårtigheter kunde andas (okej, just andningen var det svårt med tanke på hur mycket jag skrattade).
När jag ändå är inne på ämne bröst tänker jag berätta om när jag, Malin och Haidie var uppe vid sättraskolan för att spela fotboll. På grusplanen var det två killar och Malin eller Haidie, tycker att vi ska fråga om vi får spela med dem. De verkar inte så sugna på det men säger ja, kanske mest för att de gillade Haidie Rammstein-tshirt. Innan vi ska börja spela frågar de oss om någon av oss har en ciggarett och Malin som sitter på marken i sitt lätt för stora vita linna med rosa prickar och spetskant tar tag i sina bröst, trycker dem uppåt och säger "Jag är rökfri". Som om detta beteende inte var illa nog var jag tvungen att tillägga "Semester i Hagfors, dålig ekonomi?"efter att de två killarna klargjort att de var i Hagfors på semester. De utklassade oss senare på fotboll.
Bogart. Nöjesbutiken. Filmbolaget. Vi var stammisar där. Godisgodisgodis. Flera gånger i veckan var vi till Bogart som på den tiden hade plockgodis till ett överkomligt pris. Det var oftast en som betalade hela påsen, vi turades liksom om. Jag kommer ihåg att jag var helt besatt av "steka ägg" och de dära chokladklumparna med cocos i. Vi hyrde film ofta också och låg innen på någons rum eller vardagsrum med rullgardinerna och persiennera nerdraga för att stänga ute sommarsolen. I Haidies vardagsrum var just det extra svårt.  Det var en dag som var väldigt varm, samma dag som Malin med körtelfebern gav sig iväg till Kalmar på släktträff, den förutsagda tiden för hennes bortavarande överskreds rejält med nästan en och en halv vecka om jag inte missminner mig, och jag, Jennifer och Haidie hade vart till Bogart och köpt en fet påse godis och hyrt Scary Video. Jag hade på mig ett par ljusblå jeans och var jättebekymrad över mitt orange/blond/bruna hår eftersom jag dagen innan äntligen hade klippt lugg efter ett års tvekan och feg-klippningar. Iallfall så låg vi i Haidies vardagsrum trots att det var en alldels utmärkt sommardag och försökte förtvivlat kolla på den skitdåliga filmen men blänket i TV:n gjorde det nästan omöjligt.
En incident som skedde utanför Bogart är för alltid inpräntad i mitt minne. Det var en dag när jag, Malin och Elin hade varit inne på bogart och köpt godis, eller om Elin försökte få tag på cigaretter. Iallfall så satt vi på utsidan i hålet i väggen till vänster om ingången till affären som så många gånger tidigare och väntade på en kille som har ett väldigt livlöst "efternamn". I hålet i väggen till vänster om Bogart ingång är det en dörr som leder till ett trapphus. Dörren där var inte ordentligt stängd så Elin skulle vara rolig och gå in där. När hon kommer ut tillbaka och stängt dörren bakom sig som automatiskt går i lås inser hon att hon glömde väskan där inne. Hon fick panik eftersom hela hennes liv enligt henne själv fanns i väskan, och springer till polisstationen som ligger på andra sidan vägen för att se om de kan hjälpa henne att få upp dörren. Men eftersom det var Hagfors så var så klart inte polisstationen öppen. Hon kommer tillbaka till oss närmast panikslagen och mitt i allt detta inferno spottar Malin ett melon-tuggumi i håret på mig och jag utbrister i förfäran när jag inser att det inte går att få ur det: "jag behöver en frisör!", samtidigt som en tjej från en parralell-klass och hennes mamma som faktiskt är frisör kommer ut från Bogar. Elin får en snille-blixt och försvinner till Coloseom samtidigt som jag beger mig in till Bogart-Daniel och frågar efter en sax. Han hade såklart ingen sax utan gav mig en kniv och frågade snällt om han skulle hjälpa mig men jag gick ut och lät Malin göra det istället. Så när vi står där och Malin skär tuggumi ur håret på mig kommer Elin nöjt runt hörnet med en av Coloseoms anställda i släp: hon hade haft tur inne på Coloseom och funnit en som faktiskt bodde i trapphuset där hon glömt väskan. Hon avslutar våra senaste 20 kaotiska minuter med en frågade uttryck och frågar "har du besök min son?". Sen gav killen med ett livlöst "efternamn" Malin en slurpy.
Vår första NO-lektion i åttan är oförglömlig. Vi skulle börja med fysik och ljud. Vår NO-lärare, en överviktigt kvinna med lockigt fett hår och endast syn på ett öga som fick det andra att peka åt ett lustigt håll ibland, plockar fram en linja, tar tag i sin mage och häver sig upp på katerern där hon sträcker ut sig och lägger linjalen mot kanten på andra sidan katedern likt en trampolin och börjar slå på den vilket gör att den rör sig upp och ner och utbryter "Ljudvågor".  Detta får tala för sig själv.


Kommentarer
Postat av: Rosa

Åh jag älskar sånt här!

Jag älskar att höra er berätta om era fjortisbravader (eller vad jag ska kalla det...), det är alltid sånt som jag önskar att jag själv hade upplevt. Det är liksom...fragment från en svunnen era som jag bara upplevt de sista, skälvande efterdyningarna av innan uppväxten hände (jag pratar om ettan i gymnasiet då ni/vi fortfarande åkte moped typ).Anyway, JAG SAKNAR DIG OCH NU KOMMER DU STRAX HEM!

2010-12-02 @ 22:18:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0